sobota, 29 września 2012

Mów mi Guacamole! i Miodowo- musztardowe sosidło.

 Brak pomysłu na sos do nachos, warzyw czy tortilli? Dwa proste przepisy na pyszne sosy. Zapraszam! :)



Mów mi Guacamole.



 Składniki:

- 1 dojrzałe awokado
- ząbek czosnku
- 1/2 pomidora
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 cebuli
- pieprz do smaku



Przygotowanie:
1. Awokado obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (wkładamy do miseczki). Dodajemy sok z cytryny by zachować kolor owocu. Dodajemy wyciśnięty czosnek.
2. Cebulę siekamy. Pomidora ze skórki ( po nacięciu oblewamy go wrzątkiem- skórka łatwo schodzi).
3. Pomidora kroimy. Dodajemy wszystko do miseczki i mieszamy aż powstanie nam gęsty sos.
4. Doprawiamy Guacamole pieprzem i gotowe :) . Opcjonalnie dodajemy ostrą papryczkę.






Miodowo- musztardowe sosidło.

Składniki:

- 1 łyżka musztardy stołowej
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny






Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki lekko podgrzewamy w rondelku.
2. Po 30 sekundach dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
3. Sos jest gotowy :)

  

Smacznego! Zapraszamy

czwartek, 27 września 2012

Niespodziewany romans pomarańczy z rozmarynem - czyli pomarańczowe piersi kurczaka.

 Kocham kurczaka. Czy to jednostronna miłość? Kurczak lubi zdradzać. Tym razem zostawił mnie dla pomarańczy i rozmarynu.



Składniki:

- 1 podwójna pierś kurczaka
- miąższ z 1/2 pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy 
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- pieprz do smaku 


Sposób przygotowania: 

1. Pierś rozcinamy tak by ją ''otworzyć''. Pieprzymy z każdej strony.
2. Z 1/2 pomarańczy wyciskamy sok. Drugą połówkę obieramy tak, by nie było skóry i białych części. Miąższ kroimy na mniejsze kawałki.
3. Nastawiamy piekarnik na 130 stopni.
4. Na kurczaku układamy pomarańcz. Następnie składamy pierś na pół i zabezpieczamy nadzienie wykałaczkami.
5. Robimy małe nacięcia i w kieszoneczki wkładamy rozmaryn.
6. Przed wstawieniem do piekarnika polewamy mięso 1/2 soku z pomarańczy. Po 20 minutach polewamy kurczaka resztą soku i pieczemy jeszcze przez 10 minut.


                                                                 Smacznego! Zapraszamy
                                                                   My na facebook :)

niedziela, 23 września 2012

Kłam Skarbie kłam - czyli pizza na oszukanej mące.

Kocham pizze. Kruchy spód, pomidory, bazylia...wszystko co kocham w jednym kawałku. Przepis ten jest jak najbardziej dietetyczny (nie zawiera mąki). Skusisz się?


Składniki:

 Ciasto:

-1 i 1/2 szklanki (zmielonych w młynku do kawy) płatków owsianych
-1/2 szklanki (zmielonych w młynku do kawy) mixu ulubionych ziaren (np. słonecznika)
-1 łyżka słodkiej papryki
-1 łyżka oregano
-1 łyżka zmielonej kolendry 
-1 łyżka suszonej bazylii
-1 jajko 

Dodatki:

- 2 pomidory
- zielone oliwki (według uznania)
- kapary (według uznania, lecz nie przesadzajmy z ich ilością)
- anchois (wystarczą 2 fileciki)
- listki bazylii (na każdy plaster pomidora)
- 4 plastry serka śmietankowego



Przygotowanie:

Ciasto:

1.Wszystkie składniki mieszamy bardzo dokładnie przez około 2 minuty (aż uzyskamy kleiste kuleczki). 
2.Następnie, na formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciasto tak by równomiernie pokrywało formę.
3.Nastawiamy piekarnik na 150 stopni i pozwalamy mu się nagrzać.

Dodatki:

4.Pomidory kroimy na cienkie plasterki i układamy na ciasto. 
5.Oliwki, kapary i anchois siekamy (jak na zdjęciu). 
6.Na każdym plasterku pomidora układamy listek bazylii. 
7.Na koniec równomiernie umieszczamy plasterki sera. 
8.Pizzę pieczemy przez 20 minut w 150 stopniach...i gotowe :)




                                                          Smacznego! Zapraszamy 
                                                                        My na facebook :)


piątek, 21 września 2012

Kokos na szpinaku z nutą balsamico.

Szpinak...odwieczny problem małych dzieci, a jednak źródło wielkich i małych inspiracji. Co dzisiaj? Kokos na szpinaku z nutą balsamico. Dlaczego? Bo to było w lodówce, jest proste i pyyyyszne :)



Składniki:

-250 g szpinaku typu baby
-miąższ z 1/2 kokosa
-1 łyżka musztardy stołowej
-1 łyżeczka balsamico
-1 mały ząbek czosnku
-1 łyżeczka pestek dyni
-1 łyżeczka sezamu
-1 łyżeczka pestek słonecznika 
-opcjonalnie trochę migdałów



Przygotowanie: 

1.Szpinak dokładnie myjemy, suszymy i wkładamy do miski.
2.Miąższ z kokosa kroimy na małe kawałki (odkrawamy ciemne części).
3.W małej miseczce mieszamy musztardę z balsamico i czosnkiem (możemy dodać trochę mleczka kokosowego, jednak nie jest to konieczne).
4.Na patelni lekko prażymy pestki dyni, słonecznika i sezamu.
5.Wszystko mieszamy w dużej misce...i gotowe :)



                                                 
                                                           Smacznego! Zapraszamy
                                                                My na facebook :)

środa, 19 września 2012

Pieczarkowy por w kremie

Miałam ochotę na pora. Tylko co z niego zrobić? Nie chciałam tego dnia dużo czasu spędzać w kuchni, więc zdecydowałam się na krem.


Składniki:

-1 por mały i 1 por duży ( razem z zieloną częścią).
-2 duże marchewki
-1/2 selera
-1 pietruszka
-1 cebula
-0,5 kg pieczarek
-1 łyżka słodkiej papryki
-1 łyżka kurkumy (by uzyskać kolor)



Przygotowanie: 

1. Warzywa obieramy i myjemy (najłatwiej umyć pora krojąc go wzdłuż- jak na obrazku).
2.Następnie opalamy cebulkę i kroimy warzywa na dowolne kształty (i tak będziemy wszystko miksować).
3.Wszystkie składniki prócz przypraw gotujemy w wodzie (garnek nie powinien być za duży) przez około godzinę na małym ogniu.
4.Na koniec wszystko miksujemy (zupa powinna być gęstsza niż ciasto na naleśniki - więc jeśli jest wodnista powinniśmy ją trochę odparować) i dodajemy paprykę i kurkumę. 
5.Jeżeli macie ochotę możecie ją podać z lekko prażonymi pestkami dyni, słonecznika i odrobiną jogurtu naturalnego :)
         
                                                       Smacznego! Zapraszamy
                                                        My na facebook :) 

 

wtorek, 18 września 2012

Pasta a la jajo.




Zdecydowałam, że jako pierwszy przepis zamieszczę prostą w wykonaniu pastę jajeczną. Jeżeli w swojej lodówce znajdziecie jajka i jogurt, jak najbardziej jesteście gotowi. Wersja z oliwkami i kaparami przypadnie do gustu lubiącym wyraziste smaki. 

Składniki ( na 2 osoby) :

- 4 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka kapar
-1 łyżka oliwek
-20 dag chudej szynki
-sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 


1.Gotujemy jajka w lekko osolonej wodzie (sól sprawi, że skorupki łatwiej zejdą) przez nie więcej niż 8 minut.
2. W tym czasie możemy zająć się krojeniem oliwek i kapar. Wielkość zależy od was ( nie przejmujemy się czy kawałki są równe).
3.Następnie w kostkę kroimy szynkę i dodajemy do naszej kaparowo-oliwkowej mikstury.
4.Ugotowane jajka obieramy z skorupek, myjemy, by następnie je posiekać.


5.Wszystkie składniki  mieszamy w misce z jogurtem, solą i pieprzem.
                                                   
                                                            Smacznego! :) Zapraszamy       
                                                             My na facebook :)