wtorek, 30 października 2012

Jesienna tarta z gruszkami dla odchudzających się.

Zimno się robi...i tak jakoś szaro- buro. Jedyne na co mam ochotę to koc, herbata i dobre ciasto.


Składniki:

- 1/2 szklanki suszonych owoców (np. żurawiny)
- 2 szklanki musli
- 1/2 szklanki ciastek owsianych / herbatników
- 1 jajko
- 1 łyżka miodu 
- 250 g mascarpone
- 1 szklanka płatków migdałowych
- 2-3 gruszki 


Sposób przygotowania:


1. Suszone owoce pokroić na mniejsze kawałki i wsypać wraz z musli do dużej miski.
2. Herbatniki włóż do torebki, skrusz i wsyp do miski. Dodaj jajko, miód i wszystko wymieszaj.
3. Rozłóż naszą masę w formie do tarty i piecz w 150 stopniach przez 15 minut.
4. Do innej miski przełóż mascarpone i wymieszaj z płatkami migdałowymi.
5. Gdy spód tarty wystygnie rozłóż równomiernie nadzienie.
6. Gruszki umyj, obierz i pokrój na cienkie plastry.
7. Układaj owoce na tarcie w rozetkę (jak na zdjęciu).
8. Piecz ciasto w 150 stopniach, aż gruszki lekko się zrumienią.



                                               Smacznego! Zapraszamy 
                                                            My na faceook :)
 

środa, 24 października 2012

Sezamowa rybka pokryta pomidorowo- trawiastą chmurką.

Nie ma to jak własnoręcznie złowiona rybka!:) A co z pyszną rybką można zrobić? Ugotować! 




Składniki:

- 2 rybki (nadaje się każda z białym mięskiem)
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka suszonej trawy cytrynowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 puszka krojonych pomidorów



Przygotowanie:

1. Rybki umyć, odciąć głowę, wypatroszyć (ogon zostawiłam dla dekoracji).
2. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Formę wyłożyć folią ułożyć rybki.
3. Posypać je sezamem, trawą cytrynową, oliwą z oliwek.
4. Wstawić do pieca na 15 minut. Po tym czasie dodaj na wierzch pomidory i piecz przez następne 15 minut.
5. Smacznego :) .

Smacznego! Zapraszamy :)

poniedziałek, 22 października 2012

Faszerowany Roman.

Papriikkaaa mi się śni. Kupiłam Romana i go faszerujemy :)



Składniki:

- 0.5 kg mielonego mięsa z indyka
- 1/2 cebuli
- 1 jajko
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 fileciki anchois
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 torebka ryżu
- 3 duże papryki 
- pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Mięso, pomidory, jajko, pieprz, oliwę, pokrojoną cebulkę i anchois wrzucamy do miski i starannie mieszamy.
2. Gotujemy ryż (uważamy by nie był za miękki).
3. Papryki czyścimy (usuwamy miąższ).
4. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W tym czasie do mięsnej masy dodajemy ryż i dokładnie mieszamy.
5. Nadziewamy papryki mięsnym farszem i wstawiamy do piekarnika
6. Po 20 minutach cieszymy się Romanem <3 .


                                                             Smacznego! Zapraszamy :)
                                                              My na facebook :)

poniedziałek, 15 października 2012

Takie coś co się zwie lasagne.

Jak włoska mama...dużo ludzi, karmić trzeba :) Coś szybkiego i taniego!



Składniki:

- 500dag mięsa mielonego

- 1 puszka pomidorów

- 1 ząbek czosnku

- 8 płatów makaronu

- 1 paczka mozzarelli

- sól, pieprz,
oregano



 Przygotowanie:

1. Do głębokiej miski wrzucamy mięso mielone, pomidory, czosnek oraz przyprawy i mieszamy
.
2. Do wrzącej wody wrzucamy na minutę każdy płat makaronu (oddzielne).
3. Układamy warstwowo: makaron, mięso i ser.
4. Zapiekamy przez 20 minut w 150 stopniach.



Smacznego! Zapraszamy :)

piątek, 12 października 2012

Kacowe śniadanie.

Szaleństwo wskazane.. następnego dnia nigdy go nie żałujcie! Porządne śniadanie i jedziesz dalej :). Proste, szybkie, resztkowe i tanie.





Składniki:

- 6 łyżek ryżu z mięsem mielonym (resztki z wczorajszego obiadu)
- 2 pomidory 
- 1/2 paczki fety
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 jajka
- listki bazylii 


Przygotowanie:

1. Podstawowy przepis to ryż i jajka. Więcej naprawdę, nie potrzeba do szczęścia.
2. Układamy wszystko warstwowo na małej patelence- ryż, pokrojone pomidory, fetę.
3. Do małej miseczki wbijamy 2 jajka. Roztrzepujemy je i doprawiamy solą i pieprzem.
4. Polewamy danie jajkiem, dekorujemy bazylią i polewamy oliwą z oliwek.
5. Pieczemy w piekarniku przez 20 minut w 150 stopniach....w tym czasie robimy sobie mocną kawę i wracamy do życia :D :) .


                                                      Smacznego! Zapraszamy
                                                           My na facebook :)

wtorek, 9 października 2012

Ziemniaczki pod chmurką.

Szybka i tania tarta dla niespodziewanych gości :)




Składniki (na 4porcje):

-4 średnie ziemniaki

-4 łyżki śmietany
-1 jajko
-1 łyżka suszonego oregano
-pieprz, sól do smaku
-kilka listków bazylii (do dekoracji)


Przygotowanie:

1.Ziemniaki pokrój na cienkie plastry.
2.Do małej miseczki wbij jajko, dodaj śmietanę, oregano oraz pieprz, sól i wymieszaj wszystko.
 3.Talarki ułóż w foremkach (max 6plasterków).
4.Zalej wszystko śmietanową chmurką.
5.Udekoruj listkami bazylii.
6.Piecz w 180 stopniach przez ok 20minut, podawaj na ciepło.





                                                       Smacznego! Zapraszamy 
                                                                  My na facebook :)

niedziela, 7 października 2012

Że niby pesto.

Mam makaron. Nie mam sosu. Mam bazylię. Mam obiad.




Składniki:

- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka pestek dyni
- 2 fileciki anchois
- garść bazylii 
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Czosnek obieramy. Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia.
2. Miksujemy na gładką masę. 
3. Jeżeli chcesz dłużej przechowywać sos, dodaj oliwę z oliwek.

        
                                                       Smacznego! Zapraszamy 
                                                           My na facebook :)

środa, 3 października 2012

Coco jambo i do przodu - czyli napój brzoskwiniowo-kokosowy

 Coco jambo moi drodzy! Witaminowy kop na szare jesienne dni !






Składniki:

- 1 kokos
- 2 brzoskwinie
- 3 plasterki ananasa z puszki
- mleczko kokosowe
- 1 jabłko
- 3 kostki lodu



  

Przygotowanie:
1. Obieramy owoce. Brzoskwinie oraz jabłko kroimy na ćwiartki.
2. Plasterki ananasa kroimy na drobne kawałki.
3. Miksujemy wszystko dokładnie razem i dolewamy mleczko z kokosa.
4. Na koniec opcjonalnie możemy wrzucić 3 kostki lodu i gotowe :).










                                                           Smacznego! Zapraszamy
                                                                My na facebook :)