poniedziałek, 26 listopada 2012

Szpinakowy makaron z chorizo i ricottą - pocieszacz, ucieszacz i wszystkiego polepszacz.

Tak wiem...znowu szpinak i ricotta. Nic na to nie poradzę, że to miałam w lodówce i że tak kocham to połączenie. Zresztą to idealny pocieszacz, ucieszacz i wszystkiego polepszacz...a to mi ostatnio potrzebne. Więc wybaczcie! 



Składniki:

- 1/2 paczki świeżego szpinaku (około 200g)
- 500 g makaronu z szpinakiem ( można dodać zwykły)
- 1 mała cebula
- 100 g chorizo
- 4 łyżki ricotty
- 1/2 szklanki przegotowanej wody
- pęczek mięty (opcjonalnie)



Sposób przygotowania:

1. Chorizo kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na małym ogniu. Kiedy kiełbasa puści paprykowy tłuszcz, wrzucamy na patelnię posiekaną cebulę.
2. W osobnym garnku gotujemy makaron ( wyciągamy go 2 minuty wcześniej i nie przelewamy wodą! ).


3. Myjemy szpinak i miętę, po czym liście w całości dodajemy do chorizo. Podsmażamy przez 5 minut.
4. Na patelnię wlewamy przegotowaną wodę i dodajemy ricottę. Dokładnie wszystko mieszamy i dodajemy ugotowany makaron.
5. Danie jest gotowe...proponuję dodać jeszcze 2 butelki wina i smutki odejdą. 

Smacznego! Zapraszamy :)

wtorek, 20 listopada 2012

Zapiekane cuda z szpinakiem, boczkiem i ricottą.

Hmmm włoska zapiekanka jako śniadanie, dodatek do obiadu, albo kolacja. Jak zwykle powstawała w duchu coś z niczego :) 


Składniki:

- 2 jajka
- 2 łyżki ricotty
- 4 pomidorki cherry
- 2 łyżki pokrojonego w kosteczki boczku
- 2 łyżki posiekanego szpinaku
- szczypta oregano
- pieprz i sól do smaku


Przygotowanie:

1. Boczek drobno kroimy i układamy na spód naczynia w którym będziemy zapiekać.
2. Kroimy pomidorki na pół i kładziemy na boczku. W tym czasie możemy już nagrzewać piekarnik - 150 stopni.
3. Do małej miseczki wbijamy jajka, dodajemy ricottę, pieprz, sól i oregano. Wszystko ubijamy na puszystą masę.
4. Szpinak siekamy i układamy na pomidorkach.
5. Wszystko zalewamy jajeczną masą.
6. Pieczemy przez 15 minut w 150 stopniach....i Smacznego! :)

Smacznego! Zapraszamy :)

czwartek, 15 listopada 2012

Ostry krem z dyni z cytrynową nutą :)

Dostałam dynię od mojego Taty  (wole takie prezenty niż czekoladki) :). Nie mogła w nieskończoność leżeć w kuchni, więc gdy pewnego dnia została mi w domu włoszczyzna, cytryna i owa dynia, a lenistwo nie pozwalało mi na wędrówkę do sklepu, stało się! Ugotowałam, zjadłam i byłam szczęśliwa :)








Składniki:

- 1 pietruszka
- 2 małe marchewki
- kawałeczek selera 
- 1 średni por
- 1 cebula
- 1/2 kg dyni
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego imbiru
- skórka z jednej cytryny
- świeży rozmaryn
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżeczka chilli
- sól i pieprz do smaku



Sposób przygotowania:

1. Warzywa umyć i obrać. Pokroić w kostkę, lub mniejsze kawałki i wrzucić do garnka.
2. Czosnek obrać. Cebulę lekko spalić na ogniu i dodać do warzyw.
3. Imbir obrać i pokroić na bardzo małe kawałki, po czym dodać do naszego warzywniaczka.
4. Cytrynę sparzyć. Zetrzeć z niej skórkę i następnie posiekać z rozmarynem - użyjemy tego na końcu.
5. Zalać warzywa wodą tylko tak, by ledwo je zakrywała. Dodać kurkumę, chilli.
6. Gotować aż warzywa będą miękkie. Zmiksować wszystko.
7. W razie potrzeby dodać sól i pieprz do smaku.
8. Po nałożeniu posypać mieszanką cytrynowo- rozmarynową.
9. Smacznego!!! :)

 Smacznego! Zapraszamy :)

niedziela, 11 listopada 2012

Makaron z owocami morza + prosta sałatka.





 Składniki danie główne:

- 1 opakowanie mrożonych owoców morza 250g
(krewetki, kalmary, małże)

- 10 szt. pomidorków koktajlowych
- makaron typu spaghetti 300g
- kilka listków oregano i bazylii

Przygotowanie:

1.Na patelnie wrzucamy opakowanie mrożonych owoców morza.
2.Następnie dorzucamy pomidorki i kilka listków oregano, bazylii.
3.Wszystko dusimy przez 10min na małym ogniu.
4.W między czasie gotujemy makaron.
5.Gdy makaron będzie gotowy, wrzucamy go na patelnie do owoców morza i mieszamy, po czym dusimy parę minut.

I gotowe :)





Składniki sałatka:

- 1 opakowanie mozzarelli 
- 1 mała paczka oliwek zielonych
- parę listków tymianku
- pieprz i sól

 Przygotowanie:

1.Kroimy drobno mozzarelle.
2.Oliwki odsączamy i siekamy.
3.Pomidorki kroimy na ćwiartki.
4.Dodajemy kilka listków tymianku i doprawiamy solą i pieprzem :).




i...




Smacznego! Zapraszamy :)







poniedziałek, 5 listopada 2012

Babeczki z pieczoną papryką, cebulką i fetą - tradycyjnie w mojej wersji bez mąki.

Babeczki jako dodatek do obiadu, albo osobna przekąska...na ciepło i zimno, prosto i szybko :)

Składniki:

- 1 czerwona papryka
- 1 średnia cebula
- 10 zielonych oliwek
- 1/2 opakowania fety
- 1 jajko
- 1 szklanka zmielonych otrąb
- 2 łyżki prażonych pestek dyni
- 3 łyżki jogurtu
- świeże i suszone oregano
- pieprz i sól
- 1 łyżka słodkiej papryki



Sposób przygotowania:

1. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy na paski. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do papryki. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut.
2. W tym czasie siekamy oliwki, kroimy w kostkę fetę. 
3. Po ostygnięciu papryki i cebuli, dodajemy je do oliwek i fety. Mieszamy z jajkiem, otrębami i pestkami dyni.
4. Do masy dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy.
5. Babeczki pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Gotowe babeczki możemy podawać na ciepło, ale równie dobrze smakują na zimno :) .

 
Smacznego! Zapraszamy :)