niedziela, 28 kwietnia 2013

Dietetyczne ciasto czekoladowe bez tłuszczu i cukru!

Kochani, jest długi weekend....dla wszystkich , więc i dla tych którzy się odchudzają i ćwiczą. Mam dla was przepis na ciasto, które uwielbiam, a które nie zawiera ani tłuszczu, ani cukru, a mimo to jest przepyszne i mega czekoladowe. Gdy po raz pierwszy je robiłam, byłam w lekkim szoku, że z cukinii wychodzi coś tak pysznego :D . Ciasto jest wilgotne i wystarczy je przykryć ściereczką, by nie wyschło. Jeżeli macie ochotę, to cukinię można zastąpić gotowanym burakiem :) . Robiłam też ciasto z czerwoną fasolą, więc pewnie przepis znajdzie się na blogu :) . 



Składniki- forma: 18x24 cm (ciasto wychodzi bardzo wysokie)



Na ciasto:
- 2 jajka
- 2 łyżeczki miodu
- 1/4 szklanki przecieru jabłkowego (jeżeli jest bez cynamonu proszę dodajcie 1 łyżkę) - konsystencja Gerberka :)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- od 1 łyżeczka sody
- 2 szklanki cukinii


Na polewę:

- 60 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

1. Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce. Dodajemy jajka, miód i przecier jabłkowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Do masy dodajemy mąkę, kakao i sodę. Jeżeli mamy problem z konsystencją ciasta, dodajemy trochę więcej przecieru.


3. Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki wlewamy ciasto i pieczemy przez około 40 minut.
4. Jeżeli ciasto już wystygnie, pozostaje nam tylko polać ją polewą. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy olej kokosowy. 
5. Polewę wylewamy na ciasto i zajadamy :) .


Smacznego!Zapraszamy

5 komentarzy:

  1. świetny przepis na zdrowe ciasto - muszę zapisąc i zrobić ;) mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam coś podobnego, następnym razem przetestuję Twój przepis.
    Ciasta z cukinią bardzo lubię, a jak dietetyczne to można jeść bez wyrzutów:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Próbuję przepisu ale z burakami! Zobaczymy, co wyjdzie, ale sama masa była przepyszna. Dodałam jeszcze zapach wanilinowy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. co można wykorzystać zamiast cukinii?

    OdpowiedzUsuń