Składniki- forma: 18x24 cm (ciasto wychodzi bardzo wysokie)
Na ciasto:
- 2 jajka
- 2 łyżeczki miodu
- 1/4 szklanki przecieru jabłkowego (jeżeli jest bez cynamonu proszę dodajcie 1 łyżkę) - konsystencja Gerberka :)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- od 1 łyżeczka sody
- 2 szklanki cukinii
Na polewę:
- 60 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
1. Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce. Dodajemy jajka, miód i przecier jabłkowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Do masy dodajemy mąkę, kakao i sodę. Jeżeli mamy problem z konsystencją ciasta, dodajemy trochę więcej przecieru.
3. Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki wlewamy ciasto i pieczemy przez około 40 minut.
4. Jeżeli ciasto już wystygnie, pozostaje nam tylko polać ją polewą. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy olej kokosowy.
5. Polewę wylewamy na ciasto i zajadamy :) .
Smacznego!Zapraszamy
świetny przepis na zdrowe ciasto - muszę zapisąc i zrobić ;) mniam <3
OdpowiedzUsuńPiekłam coś podobnego, następnym razem przetestuję Twój przepis.
OdpowiedzUsuńCiasta z cukinią bardzo lubię, a jak dietetyczne to można jeść bez wyrzutów:)
Próbuję przepisu ale z burakami! Zobaczymy, co wyjdzie, ale sama masa była przepyszna. Dodałam jeszcze zapach wanilinowy :)
OdpowiedzUsuńco można wykorzystać zamiast cukinii?
OdpowiedzUsuńBuraki :)
OdpowiedzUsuń