sobota, 26 stycznia 2013

Pierożki wonton z chilli i trawą cytrynową :)

Cudowne by oszukać przyjaciół, że umie się gotować.



Składniki:

- 1 mały por
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka świeżej trawy cytrynowej
- 1 mała dymka
- pęczek pietruszki
- 2 łyżki soku z limonki 
- 1 łyżka sosu sojowego


- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 ząbek czosnku 
- 1 paczka gotowego ciasta na pierożki wonton
- 1 jajko 




Sposób przygotowania:

1. Pora, chilli, trawę cytrynową, dymkę posiekaj i lekko zrumień na oleju sezamowym. Gdy warzywa zmiękną dodaj sok z limonki, sos sojowy, cukier, kolendrę, imbir, czosnek i przez chwilę duś.
2. Do masy warzywnej dodaj posiekaną pietruszkę. 
3. W małej misce roztrzep jedno jajko - to będzie nasz klej do sklejania pierożków.


4. Każdy pierożek smarujemy klejem. Najlepiej robić to pędzelkiem. 
5. Na płat ciasta nakładamy farsz (około jednej łyżeczki) i przykrywamy drugim płatem ciasta. Dociskamy lekko, by uszło powietrze i sklejamy rogi.
6. Pierożki gotujemy w wodzie przez około minutę.
7. Podajemy z słodkim sosem chilli, albo cudownym sosem mango :) 





Smacznego! Zapraszamy




niedziela, 20 stycznia 2013

Wspomnienie wakacji - grillowa sałatka

Ostatnio zatęskniłam za wakacjami...plażą, słońcem i posiłkami na świeżym powietrzu :). Częstym dodatkiem do rodzinnego grilla jest prosta i szybka sałatka. Przygotowałam ją, by przypomnieć sobie cudowne lato.



Składniki:

- 1 duży brokuł
- 1 paczka ciemnego makaronu typu penne
- 1 duży gęsty jogurt naturalny
- 1 duży ząbek czosnku
- pieprz i sól



Sposób przygotowania:

1. Brokuł podzielić i gotować w osolonej wodzie, aż warzywa będą miękkie ( po odcedzeniu wody można skropić lekko cytryną, by zachować zielony kolor).
2. Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu.
3. Układamy w misce warstwowo makaron i brokuły.
4. Do jogurtu dodajemy posiekany czosnek, pieprz i sól.
5. Całość polewamy sosem.
6. Można podawać na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego! Zapraszamy


niedziela, 13 stycznia 2013

Express pstrąg.

Dowód na to, że można stworzyć zdrowy, pyszny posiłek w 20 minut ( w tym 15 minut pieczenia).


Składniki:

- 2 pstrągi (wypatroszone)
- pęczek pietruszki
- 1 cytryna
- 1/2 główki czosnku 
- 6 pomidorków cherry
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego 
- 1 łyżka soli morskiej

Sposób przygotowania:

1. Rybki umyj, włóż do każdej z nich 1/2 pęczka pietruszki.
2. Ułóż pstrągi w formie, na sreberku. Posyp solą morską i czosnkiem niedźwiedzim.
3. Pomiędzy rybkami układamy pomidorki, przekrojony (nieobrany) czosnek i przekrojoną cytrynę.
4. Piecz w 180 stopniach przez 15 minut :) .

Smacznego! Zapraszamy


sobota, 5 stycznia 2013

Niezwykła Oliwka

Niezwykła Oliwka czyli jak zrobić dobrą ziołową oliwkę ;)



Składniki:

-200ml zwykłej oliwy z oliwek
-3 ząbki czosnku
-gałązka świeżego rozmarynu
-łyżeczka bazylii suszonej


 Sposób przygotowania:
1.Wkładamy wszystkie składniki do butelki
2.Zalewamy oliwą z oliwek 
3.Odstawiamy na półkę (na ok cztery dni)




Smacznego! Zapraszamy

środa, 2 stycznia 2013

Tira rira deser.

Deser dietetico :)...czyli historia o tym jak miałam ochotę na coś słodkiego.



Składniki (na 2 porcje) :

- 250 g serka mascarpone 
- 4 łyżki musli
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 4 owoce liczi 
- sok z 1 pomarańczy
- odrobina gałki muszkatołowej 



Sposób przygotowania:

1. Do 2 pucharków wsypujemy po 2 łyżki musli.

2. W małym naczyniu mieszamy serek, sok z pomarańczy i odrobinę gałki muszkatołowej (można dodać też skórkę z pomarańczy). 



3. Dodajemy serek do musli. Obieramy owoce liczi, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy liczi na wierzch serka.

4. Topimy gorzką czekoladę i polewamy nasz deser :).

Smacznego! Zapraszamy