środa, 27 lutego 2013

Cupcake czekoladowo- lawendowe.

Idealne na popołudniową herbatkę, spotkanie z przyjaciółkami, czy prezent dla muffinowych fanów.


Składniki:

- 250 g mąki
- 50 g cukru
- 200 ml mleka
- 150 g kwaśnej śmietany
- jajko
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody


- 3 łyżki suszonych kwiatów lawendy
- 1 łyżka miodu 
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej 
- dodatkowa czekolada do dekoracji i dodatkowe kwiaty lawendy


Sposób przygotowania:

1. Rozpuszczamy masło z 25 g mlecznej i 25 g gorzkiej czekolady. 
2. W osobnej misce wymieszaj mleko, śmietaną i cukrem. W drugiej misce połącz sodę, mąkę, proszek i mąkę ziemniaczaną. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
3. Obie masy wymieszać i 1/4 przelać do innego naczynia. Mniejszą porcję wymieszać z miodem i kwiatami lawendy, drugą z czekoladowym masłem.

 
4. Silikonowe foremki do muffinek wyłóż papierowymi foremkami, albo wysmaruj masłem.
6. Nalewaj po 1 i 1/2 łyżki masy czekoladowej i po 1/2 łyżki masy lawendowej. 
7. Po 25 minutach będą złoto-brązowe.
8. Można je dekorować dwoma rodzajami czekolady i kwiatami lawendy :).

Smacznego!Zapraszamy

czwartek, 21 lutego 2013

Pijane krewetki z szafranem.

Wszystko co kocham w jednym daniu: krewetki, szafran...i oczywiście wino. Skusisz się? 



Składniki: 

- około 20 krewetek w pancerzykach
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 szalotka
- pęczek pietruszki
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- pół łyżeczki szafranu
- 2 łyżki serka typu philadelphia
- sól, pieprz



Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy dwa, rozgniecione ząbki czosnku i usuwamy je (nie przypal ich!). Siekamy szalotkę i wrzucamy na czosnkową oliwę, by ją zeszklić.
2. Umyte krewetki wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy ( 1 minuta wystarczy). W małej miseczce zalewamy szafran 3 łyżkami gorącej wody. 


3. Do krewetek wlewamy wino, wszystko lekko dusimy przez 3 minuty i dodajemy szafran wraz z wodą.
4. By zagęścić sos dodajemy serek, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy aż sos zredukuje się przynajmniej w 1/3. Dodaj na koniec posiekaną pietruszkę.
5. Podajemy z spaghetti, albo solo z grzankami.

 
Smacznego!Zapraszamy

niedziela, 17 lutego 2013

Polędwiczki z karmelizowanymi pomarańczami.

 Proste produkty, wielki efekt. Nic dodać, nic ująć.



Składniki:

- polędwiczka wieprzowa
- 1 pomarańcza
- 2 marchewki
- 1 szklanka kaszy kus- kus
- sól morska
- pieprz
- 1 papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju 




Sposób przygotowania:

1. Polędwiczkę obtocz w soli i pieprzu. Na oleju zeszklij rozgnieciony ząbek czosnku - następnie go wyrzuć.
2. Polędwiczkę smaż, aż z wszystkich stron będzie złoto-brązowa. Następnie dodaj papryczkę chilli i 2 plastry pomarańczy.
3. Ugotuj marchewki i kus kus w lekko osolonej wodzie.
4. Dodaj do polędwiczki sok z reszty pomarańczy i dodaj cukier. Pamiętaj, by przekręcać pomarańczę i polędwiczki.
5. Po czym poznać, że polędwiczki są gotowe? Lekko naciśnij mięso, jeżeli będzie miękkie, a skórka brązowa- jest gotowe :). Po przekrojeniu powinno być lekko różowe w środku. 
6. Układaj na talerzu w kolejności- kus kus, pomarańcza, mięso i marchewki. Na koniec polej sosem, który jest na patelni ;). 


Smacznego!Zapraszamy

czwartek, 14 lutego 2013

Focaccia na trzy sposoby :)

Cudowne włoskie, proste pieczywo, które można szybko przyrządzić. Ja dziś podam je na przystawkę...w kształcie serca oczywiście ;) .



Składniki:

-500 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 ml letniej wody


Dodatki:

- oliwa z oliwek
- sól morska
- oliwki 
- reszta zależy od Ciebie : pesto, pomidory, mozzarella, kapary :) 



Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, cukier, drożdże, 2 łyżki oliwy z oliwek i odrobinę wody.
2. Ugniatamy ciasto i powoli dodajemy letniej wody ( warto oprószyć ręce mąką). 
3. Musimy dobrze wyrobić ciasto i zostawić je pod ściereczką na pół godziny.
4. Po tym czasie posypujemy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto ( można tez lekko rozciągać ciasto).


5. Jeżeli mamy ochotę możemy wyciąć jakiś kształt np. serduszko. Resztę ciasta wykładamy na blachę (wysmarowaną oliwą z oliwek), smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy solą i dodajemy wszystko na co mamy ochotę.
6. Zostawiamy ciasto na pół godziny i w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
7. Pieczemy naszą focaccie przez 25 minut w 180 stopniach. 
8. Można podawać na ciepło i na zimno :) . 

1. Zawijana rolada - Focaccia z mozzarellą, oliwkami, sezamem, pesto i chilli...pycha!

2. Focaccia podstawowa z oliwą, solą morską, oliwkami i suszoną bazylią.


3. Mini focaccia specjalnie na walentynki z oliwą, kaparami i pesto :) .


Smacznego! Zapraszamy 





wtorek, 12 lutego 2013

Walentynkowe cupcake z sokiem pomarańczowym i kokosem.

Brak pomysłu na walentynkowy prezent? Nie ma nic lepszego, niż domowe muffinki przyrządzone z wielkim sercem :) .



Składniki:

Na muffinki:

- 200 g mąki
- 50 g wiórków kokosowych
- skórka z jednej pomarańczy
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko
- 75g cukru
- 5 łyżek oleju
- 100 ml soku pomarańczowego
- 150 g jogurtu naturalnego 



Na lukier:

- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- barwniki spożywcze



Na krem:

- mascarpone
- 4 łyżki soku pomarańczowego 

Sposób przygotowania:

1. Foremki do muffinek wysmarować, albo włożyć do nich papierowe foremki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

2. Potrzebne nam będą 2 miski. W pierwszej mieszamy mąkę, wiórki, skórkę, proszek i sodę. W drugiej jajko, cukier, olej, jogurt i sok pomarańczowy. Wszystko dokładnie mieszamy.


3. Masę jajeczną dodajemy do mąki. Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.
4. Foremki napełniamy ciastem (najlepiej robić to łyżką) do 3/4 wysokości.
5. Pieczemy przez 15 minut na złotobrązowy kolor.

Lukier:

1. Dzielimy cukier puder na 2 miseczki. Dodajemy po łyżce mleka i nie więcej niż kropelkę barwnika.
2. Smarujemy ostygnięte muffinki lukrem i zostawiamy, by stężał.



Krem:

1. Mascarpone mieszamy z sokiem pomarańczowym i szprycką dekorujemy muffinki.

Możesz dowolnie dekorować muffinki. Ja część zalałam roztopioną gorzką czekoladą i posypałam uroczą posypką w kształcie serduszek. Możesz też zostawić ciasteczka z samym lukrem i przyozdobić je jadalnymi perełkami :).


Smacznego! Zapraszamy


czwartek, 7 lutego 2013

Donaty! Czy Homer będzie ze mnie dumny?

Dziś tłusty czwartek...nie liczymy kalorii !




Składniki:

- 6g drożdży
- 500 g mąki
- 180 ml mleka
- 75 g cukru
- 2 jajka
- 70 g margaryny
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 
- dodatkowa mąką ( około 3 szklanek)




Sposób przygotowania:

1. Mleko lekko podgrzej (nie gotuj!), rozpuść w nim cukier, drożdże i margarynę. Odstaw na 20 minut.
2. Do miski wsyp mąkę, gałkę, wbij jajka i dodaj mieszaninę z mleka. Wyrób ciasto.
3. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na godzinę (przykryj ściereczką).
4. Posyp blat mąką (by ciasto się nie przyklejało), wyłóż ciasto (je także posyp) i rozwałkuj na grubość 1 cm.
5. Rozgrzej olej w rondelku. Teraz wystarczy wyciąć szklankami duże koło, a w środku malutkie.
6. Pieczemy donaty, aż z obu stron będą złociste.
7. Dekorujemy tym co chcemy - lukrem, czekoladą, orzechami, małymi cukierkami :) .






... i





Smacznego! Zapraszamy

środa, 6 lutego 2013

Kurczak tandoori :)


Przepisów na kurczaka tandoori, jest tyle ile na farsz do pierogów. Ten przepis jest podstawowy i można go interpretować na tysiąc sposobów :).



Składniki:


- 4 nóżki z kurczaka - sok z limetki
- imbir (1 łyżka)
- kmin (1 łyżka)
- 2 ząbki czosnku
- kolendra (1 łyżka)
- 1 papryczka chilli
- papryka (3 łyżki)
- 1 mały jogurt naturalny
- gałka muszkatołowa (1 łyżeczka)
- oliwa z oliwek (1 łyżka)
- barwnik spożywczy - czerwony (1 łyżeczkę)







Sposób przygotowania:

1. Nóżki kurczaka wkładamy do dużej torebki, by zamarynować kurczaka i pominąć zmywanie dodatkowych naczyń.

2. Nie ma nic prostszego- wszystkie przyprawy (jeżeli świeże to posiekane), wrzucamy do worka, dodajemy jogurt, sok z limetki i barwnik spożywczy.



3. Zamykamy torebkę z kurczakiem i przyprawami, i zostawiamy przynajmniej na 2 godziny w lodówce.
4. Pieczemy nasze czerwone nóżki w 180 stopniach przez 30 minut.


... i gotowe ;)





 

Smacznego! Zapraszamy