wtorek, 26 marca 2013

Pomarańczowe ziemniaki z miętą

Ziemniaczki inaczej- czyli Pomarańczowe ziemniaczki z miętą ;) 






Składniki : 



- Pół kilo młodych ziemniaczków
- Łyżka margaryny (ok. 100g)
- Jedna pomarańcz
- Liście mięty
- Sól oraz pieprz do smaku



Sposób przygotowania: 
 

1. Ziemniaczki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie.
2. W miedzy czasie dodajemy masło i ścieramy skórkę z pomarańczy do miseczki (ja to zrobiłem w moździerzu), dodajemy posiekaną miętę.
3. Odcedzamy ziemniaczki przekładamy do naczynia żaroodpornego, przekrawamy na pół każdy ziemniaczek, posypujemy solą i pieprzem do smaku oraz gdzie nie gdzie dajemy nasze masełko pomarańczowo-miętowe.
4. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, gdy piekarnik się nagrzeję wstawiamy ziemniaczki na 30min i gotowe.










Idealnie smakują ze świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy ;)





Smacznego!Zapraszamy








niedziela, 24 marca 2013

Nadziewane pomidorki z pęczakiem i kozim serem.

Pomidorki nadziewane pysznym pęczakiem, który moim zdaniem jest kompletnie niedoceniany, a zupełnie nie mam pojęcia dlaczego. I oczywiście cudowny kozi ser, który wszystko zlepi i będzie miłym ostrym akcentem. 



Składniki : 

- 2 pomidory 
- 1/4 szklanki pęczaku 
- 1 łyżeczka posiekanych kaparów
- 1 łyżka serka typu philadelfia 
- 2 plastry koziego sera
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz do smaku 



Sposób przygotowania: 

1. Myjemy pomidory i odkrawamy górną część, by tworzyła czapeczkę. 
2. Wydrążamy pomidory i w tym samym czasie gotujemy pęczak w osolonej wodzie. 
3. Środki pomidorów siekamy, dodajemy do nich kapary, serek i ugotowany pęczak. 

4. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i nadziewamy pomidory przygotowaną masą.
5. Wszystko przykrywamy plasterkiem sera koziego i czapeczką z pomidora. Polewamy całość oliwą, posypujemy pieprzem i pieczemy przez 15 minut.
























                                                                       
Smacznego!Zapraszamy

czwartek, 21 marca 2013

Crostata z mega czekoladowym nadzieniem i solą morską.

Crostata, czyli pyszne kruche ciasto z mega bogatymi czekoladowym nadzieniem posypane solą morską. Mniam. Jeżeli ktoś kocha tak samo gorzką czekoladę jak ja...ten przepis jest dla niego :) .


Składniki:

Na ciasto:

- 2 szklanki mąki 
- 1/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 8 łyżek miękkiego niesolonego masła
- 2 duże jajka


Na nadzienie: 

- 3 łyżki śmietany 30% 
- 250 g gorzkiej czekolady 
- 2 łyżki niesolonego masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 jajka
- szczypta soli morskiej 



Sposób przygotowania: 

Ciasto: 

1. Mąkę, cukier, proszek, sól i jajka pomieszać na stolnicy posypanej mąką. Dodajemy masło i szybko samymi opuszkami palców wyrabiamy ciasto.
2. Formujemy ciasto w klukę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 20 minut.
3. Po upływie tego czasu posypujemy stolnicę mąką i dzielimy ciasto, w zależności od tego ile crostat chcemy zrobić. Ja podzieliłam ciasto na 6 części. 
4. Każdą część wałkujemy tak, by utworzyła koło i by ciasto nie było zbyt grube (powinno mieć grubość 2 naleśników). Możemy też wysmarować małe foremki i wyłożyć nimi ciasto.



Nadzienie:


1. Śmietanę i masło podgrzewamy w małym rondelku, tak by śmietana się lekko zagotowała. 
2. Dzielimy czekoladę na mniejsze części, wsypujemy do miski i zalewamy gorącą śmietaną.
3. Mieszamy wszystko dokładnie i dodajemy cukier puder. 
4. Gdy czekolada się rozpuści w śmietanie, odstawiamy wszystko, by masa wystygła. 
5. Gdy masa będzie już zimna dodajemy 2 jajka i mieszamy wszystko dokładnie. 



Wykończenie: 

1. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. 
2. Jeżeli chcemy upiec ciastka bez foremek na sam środek dajemy 1 łyżkę masy i podnosimy brzegi tak, by nadzienie nie wypadało. Potem dodajemy nadzienia, aż po brzegi i posypujemy szczyptą soli morskiej.
3. Jeżeli pieczemy crostaty w foremkach dodajemy nadzienie, aż po brzegi i posypujemy szczyptą soli morskiej.
4. Pieczemy crostaty w 200 stopniach, aż nadzienie się zetnie ( jeżeli pojawią się pęknięcia na wierzchu są gotowe). Ważne jest to, by pozostały lekko wilgotne. Ja piekłam je przez 15 minut, ale pamiętajcie, że każdy piekarnik jest inny. 


Smacznego!Zapraszamy


wtorek, 19 marca 2013

Krem maślany

Wiem, że ten przepis był na blogu w ramach moich oranżadowych cupcakes, ale chcę, by było przejrzyście i każdy znalazł tego czego szuka. A tu link, gdzie ów krem wykorzystałam : Oranżadowe cupcakes z kremem maślanym


Do czego używamy kremu maślanego? Do dekoracji ciast, ciasteczek, cupcakes i czego tylko sobie zażyczycie :) 

Składniki: 

- 250 g masła - 250 g cukru pudru - 2 łyżki mleka/ wody - 2  łyżki esencji waniliowej  - barwnik spożywczy (opcjonalnie) 



Sposób przygotowania:


1. Miksujemy miękkie masło, cukier puder, mleko i esencję waniliową.
2. Nasz maślany krem możemy podzielić i zabarwić barwnikami spożywczymi.
3. Przed dekorowaniem cupcakes muszą wystygnąć :) .



A oto kilka propozycji jego wykorzystania :









Wszystkie zdjęcia są własnością I love food i nie życzymy sobie ich wykorzystywania bez naszej zgody!

Smacznego!Zapraszamy

poniedziałek, 18 marca 2013

Kasza manna z śliwkowo- czekoladowym sosem.

Kasza manna zapomniana, leży gdzieś w głębi waszych szafek, a jest pyszna i prosta do przyrządzenia! Gotujcie kaszę mannę! :)



Składniki:

- szklanka kaszy manny 
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżka miodu 
- laska wanilii
- 2 śliwki
- 4 kosteczki gorzkiej czekolady 
- 1 łyżka wody 


Sposób przygotowania:

1. Zagotuj mleko z przeciętą laską wanilii i łyżką miodu. Dodaj kaszę mannę. Cały czas mieszaj.
2. Gdy kasza się zagotuję przelewamy ją do wysmarowanych oliwą z oliwek kokilek.
3. Umyj śliwki, pokrój je na małe kawałki i zagotuj z wodą i czekoladą.
4. Gdy kasza manna stężeje wykładamy ją na talerzyk i polewamy śliwkowym sosem.

Smacznego!Zapraszamy


czwartek, 14 marca 2013

Czerstwy chleb? Szybki, prosty, włoski posiłek z jego wykorzystaniem.

Czerstwy chleb? Mam na niego sposób :). Pyszne aromatyczne włoskie danie, które uwielbiam.


Składniki (na 2 osoby) :

- kawałek czerstwego chleba wielkości dużej bułki
- 1 duży ząbek czosnku
- 4 kawałki suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g wędzonego boczku 
- 1 mała cukinia
- 1/2 pęczka pietruszki
- 250 g makaronu spaghetti
- sól i pieprz 


Sposób przygotowania:

1. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, by się zrumienił. Suszone pomidory kroimy na małe kawałki i dodajemy do boczku.
2. W tym czasie nastawiamy wodę na makaron. Na patelnię kruszymy chleb i go rumienimy. W moździerzu rozgniatamy czosnek z szczyptą soli. 


3. Makaron gotujemy al dente. W tym czasie obieraczką do warzyw robimy paski z cukinii. 
4. Dodajemy czosnek i cukinię na patelnię. Odcedzamy makaron i dodajemy nasz sos. 
5. Na wierch posypujemy posiekaną pietruszką, dodajemy oliwę i  świeżo zmielony pieprz.


Smacznego!Zapraszamy


wtorek, 12 marca 2013

Cupcakes z oranżadą i maślanym kremem.

Już od dawna chciałam zrobić cupcakes z oranżadą. I oto nadszedł dzisiejszy dzień, kiedy postanowiłam je zrobić...trochę na poprawę humoru, trochę by cieszyły oko. 



Składniki : 

Na cupcakes (12 szt.) :

- 200g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki oranżady w proszku 
- 100 g cukru 
- 150 ml oranżady
- 2 jaja 
- 80 ml oleju 
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)


Na krem maślany:

- 250 g masła
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka/ wody
- 2  łyżki esencji waniliowej 
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)


Sposób przygotowania: 

1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i oranżadę w proszku mieszamy w jednej misce. W drugiej łączymy oranżadę, jaja i olej. 
2. Następnie do suchych składników przelewamy mokre i jeżeli chcemy dodajemy odrobinę barwnika spożywczego.
3. Mieszamy wszystko dość niezdarnie - im więcej grudek tym lepsze cupcakes.


4. Do foremki do cupcakes wkładamy jednorazowe foremki, albo smarujemy tłuszczem.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wypełniamy foremki ciastem do 3/4 wysokości.
6. Pieczemy przez około 25 minut.


Krem:

1. Miksujemy miękkie masło, cukier puder, mleko i esencję waniliową.
2. Nasz maślany krem możemy podzielić i zabarwić barwnikami spożywczymi. 
3. Przed dekorowaniem cupcakes muszą wystygnąć :) .








Smacznego!Zapraszamy





poniedziałek, 11 marca 2013

Prosta warzywna zapiekanka z fetą.

Nie ma w niej nic skomplikowanego, łatwo ją przyrządzić i jest pyszna. Myślę, że tyle powodów wystarczy, by ją zrobić ;). 


Składniki: 

- 1 duża papryka (ja użyłam czerwonej- akcent kolorystyczny ;))
- 1 duża cebula
-1 duża cukinia
- 1 duże jabłko 
- 6 małych młodych ziemniaków
- 4 małe ząbki czosnku 
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki pestek słonecznika 
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny 
- 180 g sera feta 



Sposób przygotowania:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wszystkie warzywa ( i jabłko) myjemy i kroimy na podobnej wielkości kawałki. 
2. Rozrzucamy ząbki czosnku, pestki słonecznika i suszoną żurawinę po warzywach. Wszystko polewamy oliwą z oliwek.


3. Fetę kruszymy w palcach na naszą zapiekankę. Jeżeli chcemy wykorzystać inny ser (np. mozzarellę) dodajmy go na 5 minut przed wyjęciem, by nie utworzyła się skorupa, a wszystko przyjemnie się ciągnęło. 
4. Całość pieczemy przez 30 minut. Nie solimy, ponieważ feta już jest słona. Opcjonalnie dodajemy pieprz do smaku ;).


Smacznego!Zapraszamy