niedziela, 28 kwietnia 2013

Dietetyczne ciasto czekoladowe bez tłuszczu i cukru!

Kochani, jest długi weekend....dla wszystkich , więc i dla tych którzy się odchudzają i ćwiczą. Mam dla was przepis na ciasto, które uwielbiam, a które nie zawiera ani tłuszczu, ani cukru, a mimo to jest przepyszne i mega czekoladowe. Gdy po raz pierwszy je robiłam, byłam w lekkim szoku, że z cukinii wychodzi coś tak pysznego :D . Ciasto jest wilgotne i wystarczy je przykryć ściereczką, by nie wyschło. Jeżeli macie ochotę, to cukinię można zastąpić gotowanym burakiem :) . Robiłam też ciasto z czerwoną fasolą, więc pewnie przepis znajdzie się na blogu :) . 



Składniki- forma: 18x24 cm (ciasto wychodzi bardzo wysokie)



Na ciasto:
- 2 jajka
- 2 łyżeczki miodu
- 1/4 szklanki przecieru jabłkowego (jeżeli jest bez cynamonu proszę dodajcie 1 łyżkę) - konsystencja Gerberka :)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki kakao
- od 1 łyżeczka sody
- 2 szklanki cukinii


Na polewę:

- 60 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

1. Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce. Dodajemy jajka, miód i przecier jabłkowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Do masy dodajemy mąkę, kakao i sodę. Jeżeli mamy problem z konsystencją ciasta, dodajemy trochę więcej przecieru.


3. Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki wlewamy ciasto i pieczemy przez około 40 minut.
4. Jeżeli ciasto już wystygnie, pozostaje nam tylko polać ją polewą. Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dodajemy olej kokosowy. 
5. Polewę wylewamy na ciasto i zajadamy :) .


Smacznego!Zapraszamy

środa, 24 kwietnia 2013

Krem marchewkowo- buraczany- FIT!

Następny przepis z serii fit :). Cudowny krem marchewkowo- buraczany, który można wcinać na zimno i na ciepło :) .



Składaniki:

- 0,5 kg marchwi
- 0,5 kg buraków
- 2 szalotki
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanej trawy cytrynowej
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka tabasco 
- 1 łyżka oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

1. Marchew umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. W osobnym garnku ugotuj buraki, następnie je obierz i pokrój na mniejsze kawałki. 
2. W dużym garnku zeszklij szalotkę na oleju sezamowym, dodaj posiekane ząbki czosnku, trawę cytrynową i sos sojowy. 
3. Dodaj marchewkę, buraki i zalej wszystko tak, by przykryło warzywa. Gotuj aż marchewki będą miękkie.
4. Zmiksuj wszystko, dodaj tabasco.
5. Podawaj na zimno, lub ciepło z łyżką jogurtu greckiego i posiekanym koperkiem :).

Smacznego!Zapraszamy


poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Pstrąg z grilla. Fit!

Moi drodzy od dzisiaj prócz ''normalnych'' przepisów, będą też przepisy fit, na piknik i na grilla :).



Zaczynamy serię grill od prostego przepisu na pstrąga. Można też go przyrządzić w piekarniku..i następna jego zaleta...jest fit ;).

Składniki:

- duży pstrąg
- 3 plasterki cytryny
- 1/2 pęczka pietruszki
- sól morska
- pieprz 



Sposób przygotowania:

1. Pstrąga patroszymy, myjemy zimną wodą. 
2. Środek ryby solimy, pieprzymy. Wkładamy pokrojoną w plastry cytrynę i pietruszkę.
3. Rybę przekładamy do sreberka, solimy i pieprzymy z wierzchu.
4. Nie pozostaje nam już nic innego jak wrzucić pstrąga na ruszt! ( na około 30 minut).


Smacznego!Zapraszamy

czwartek, 18 kwietnia 2013

Owocowa bomba!

Szybki i prosty koktajl ;)








Składniki:

-  3 kiwi

- 2 banany
- Pół szklanki mleka sojowego waniliowego
- 4 łyżki mleka kokosowego
- pól granata

 
Sposób przygotowania: 

1.  Umyj i obierz owoce.

2. Zmiksuj owoce blenderem.
3. Dodaj mleko kokosowe i sojowe waniliowe.
4. Podawaj z lodem.





Smacznego!Zapraszamy

piątek, 12 kwietnia 2013

Marmurkowe czekoladki z ganache w trzech odsłonach.

Z okazji Dnia czekolady czekoladki z ganache w trzech odsłonach.


Składniki:

- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g białej czekolady
- dodatki takie jak posypki, sól morska, chilli.


Na ganache: 

- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki kremówki

Sposób przygotowania: 

1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 150 g gorzkiej czekolady i w osobnej misce rozpuszczamy 50 g białej czekolady.
2. By nasze czekoladki były marmurkowe, należy do foremki dodać odrobinę białej, a następnie trochę więcej gorzkiej czekolady i pomieszać lekko pędzelkiem.


3. Następnie czekoladę z dołu foremki lekko przekładamy pędzelkiem na ścianki formy. Wkładamy do zamrażalnika, aż czekolada zastygnie.
4. W tym czasie robimy czekoladowy ganache. Do miski wkładamy 100 g podzielonej gorzkiej czekolady i zalewamy gorącą kremówką. 
5. Zostawiamy by czekolada się rozpuściła, mieszamy wszystko i odstawiamy by masa przestygła ( co jakiś czas mieszamy). Następnie wkładamy miskę do lodówki, ale pamiętamy o tym by mieszać co jakiś czas ganache.
6. Wracamy do naszych czekoladek. Robimy pędzelkiem następną warstwę z gorzkiej czekolady i znowu wkładamy do zamrażalki. 


7. Gdy czekolada zastygnie, wypełniamy nasze czekoladki ganache. W tym momencie możemy dodać rozkruszone płatki chilli, sól morską, kwiaty, na co tylko macie ochotę.
8. Wkładamy czekoladki do zamrażalki i czekamy, aż nadzienie zastygnie.
9. Dopełniamy foremki gorzką czekoladą i zostawiamy w zamrażalniku przez 2 godziny.
10. Dekorujemy, tak jak tylko mamy ochotę.

1. Z solą morską

2. Z chilli

3. Klasyczny ganache



Smacznego!Zapraszamy





sobota, 6 kwietnia 2013

Tortilla fit i nachos fit w jednym :)

Prosty przepis przy minimalnym użyciu mąki dla odchudzających się i dbających o linię ;) 



Składniki:

- 20 dag zmielonych ( w młynku do kawy) płatków owsianych, siemienia lnianego i innych ziaren które lubicie
- 1/4 szklanki letniej wody 
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 4 łyżki mąki orkiszowej 
- można dodać zioła suszone :) 


Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Jeżeli ciasto nadal jest mokre (powinno mieć konsystencję ciasta drożdżowego) dodaj więcej zmielonych płatków owsianych.
2. Ciasto podziel na 8 części i z każdej rozwałkuj okrągły placek.
3. Każdy placek piecz na suchej patelni z dwóch stron, aż będzie rumiany. 
4. Co zrobić, by zamienić tortille w nachosy? Wystarczy pokroić w trójkąciki i zostawić na 2 godziny, by trochę wyschły :) . Zrobią się chrupiące i pyszne! 


Ja wcinałam je z  humusem :) .


Smacznego!Zapraszamy

piątek, 5 kwietnia 2013

Hummus

Kremowa pasta, idealna jako przystawka, dodatek do kanapek, czy dania głównego. Dla mnie hummus to idealny zamiennik chipsów, paluszków czy innych tuczących i niezdrowych przekąsek. Spróbuj, a się zakochasz. 



Składniki:

- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki pasty tahini 
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki soli 
- 1/2 łyżeczki pieprzu


Sposób przygotowania: 

1. Ciecierzyce ugotować i odstawić do wystygnięcia. Czosnek obrać. 
2. Wszystkie składniki włożyć do jednego naczynia i zmiksować.
3. I wcinać!


Smacznego!Zapraszamy

środa, 3 kwietnia 2013

Cupcakes migdałowe z nadzieniem z bratków i serkiem mascarpone.

Wiosna u nas w domu już zawitała...szkoda tylko, że nie za oknem ;/ . 




Przepis:

Składniki :

Na ciasto:

- 11/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżeczki proszku 




Na nadzienie:

- 250 g serka ricotta
- 5 łyżek cukru pudru
- płatki bratków jadalnych z 2 kwiatów

Na krem :

- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 100 g masła niesolonego 




Sposób przygotowania :

Ciasto:

1.Łączymy w osobnych miskach składniki suche i mokre. Następnie wszystko mieszamy w jednej misce ( niezbyt dokładnie, bo im więcej grudek tym lepsze cupcakes).
2. Wypełniamy papierowe foremki do 3/4 wysokości i pieczemy w 180 stopniach przez 15 do 20 minut.
3. Po wystygnięciu cupcakes robimy nożem małą dziurkę w środku babeczki. 



Nadzienie:

1. Płatki bratków dokładnie myjemy i siekamy. Do miski dajemy ricottę, cukier puder i bratki. Miksujemy wszystko na gładki krem.
2. Babeczki wypełniamy nadzieniem.

Krem:

1. Miksujemy masło z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy stopniowo mascarpone.
2. Gdy krem będzie już gładki dekorujemy nasze cupcakes. Możemy dodać kwiat bratka dla dekoracji i smaku. 



Smacznego!Zapraszamy