sobota, 25 maja 2013

Dietetyczne cupcakes + lekki krem.

Następny przepis z serii '' odchudzam się na serio''. Tym razem inna wersja dietetycznego ciasta czekoladowego :). Zrobiłam cudowne cupcakes z lekkim waniliowym kremem. Z składników podanych na ciacho wychodzi około 15 cupcakes. 


Składniki na krem:

- 500 g serka typu Philadelphia
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżeczka esencji waniliowej 
- opcjonalnie (gdyby krem był zbyt rzadki dodaj trochę zmielonej w młynku do kawy kaszki manny i zostaw na 10 minut).
- barwniki  





Sposób przygotowania:

1. Serek, syrop i esencję miksujemy mikserem na gładką masę. Jeżeli krem nie będzie słodki dodaj jeszcze trochę syropu z agawy.
2. Jeżeli masa będzie rzadka dodaj łyżeczkę zmielonej w młynku do kawy kaszki manny i zostaw ją na 10 minut. 
3. Masę podzieliłam na 2 części i jedną zabarwiłam. Następnie dekorujemy jak tylko chcemy i wcinamy!





Smacznego!Zapraszamy
 

czwartek, 23 maja 2013

Nominacja Liebster Award :)

Z radością oznajmiam, że dostałam nominację Liebster Award! Jest mi niezmiernie miło, wam to oświadczyć :). Nominację dostałam od Joanny! ( http://ciastco.blogspot.com) Dziękuje jej bardzo! :)

Na czym polega wyróżnienie “Liebster Blog”?

,,Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za “dobrze wykonaną robotę”. Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów  więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.”

Oto pytania Joanny:
Największe dotychczasowe kulinarne wyzwanie...?

Trzywarstwowy tort na urodziny mojego brata w kształcie piłki, pokryty masą cukrową
 
Ulubiona książka kucharska...?

Nigella gryzie :). 

Bez jakiego składnika/jakiej potrawy nie wyobrażasz sobie obiadu?

Bez warzyw...uwielbiam.

Śniadanie na słodko czy słono...?

Jak wstaje lewą nogą, to koniecznie na słodko.

Najbardziej inspirujący kulinarnie zakątek świata...?

Hiszpania <3! Gorący temperament i cudowne inspiracje.

Czy często korzystasz z przepisów innych bloggerów kulinarnych?
 
Niestety..nie. Korzystam z przepisów mojej mamy, albo z książek kucharskich..i zawsze coś w nich zmieniam :).

Niezastąpione urządzenie kuchenne...?

Nóż...by kroić, siekać i grozić :P . 

Pieczywo jasne, czy ciemne?

Ciemne. 

Ulubione warzywo lub owoc...?

Marakuja, arbuz, awokado....za dużo tego by wymieniać :P.

W kuchni jestem jak...?

Burza.

Prowadzenie bloga to dla mnie...?

To wszystko to co kocham. Spędzanie cudownie czasu gotując i wymyślając ciekawe przepisy :). 

Oto blogi które nominuje! Zapraszam do zabawy:

1. http://www.tysiagotuje.pl/
2. http://kuchennaninja.blogspot.com/
3. http://lekkibrzusio.blogspot.com/
4. http://www.rynek.webd.pl/
5. http://inapinkenvelope.blogspot.com/
6. http://www.kulinarnaedukacja.blogspot.com/
7. http://dietetyczniesiostro.blogspot.com/
8. http://trufelkowo.blogspot.com/
9. http://kulinarnyzenit.blogspot.com/
10.  http://ola-cooking.com/
11. http://quchniawege.blogspot.com/

Kolejność jest przypadkowa!

Moje pytania:

1. Jeśli ciasto to.....?
2. Ulubione danie z dzieciństwa to.....?
3. Warzywa, czy mięso.......?
4. Słodkie, czy słone.......?
5. Inspiracje czerpiesz z......?
6. Bez jakiego składnika nie wyobrażasz sobie swojej kuchni.....?
7. Ulubiony film związany z jedzeniem.....?
8. Prowadzę bloga, bo.....?
9. Kuchnia po gotowaniu wygląda.....?
10. Największy przysmak na smutki to......?
11. Jeśli gotować to z.....? 

Mam nadzieję, że przyłączycie się do zabawy! Jestem ciekawa waszych odpowiedzi :). Ja dziękuję Joannie za nominację! :) 



Smacznego!Zapraszamy
 




Krem z białych szparagów z pistacjami.

Szparagi kocham! Nie tylko za cudowny smak i tyle możliwości ich przyrządzania, ale za sam fakt, że tak cudownie wyglądają :). Wykorzystajcie czas, dopóki jeszcze są. Jeżeli ktoś ma ochotę na lekki, cudowny krem to zapraszam...również zachęcam do dzielenia się z nami zdjęciami jakiegokolwiek naszego przepisu. ;)



Składniki:

- pęczek białych szparagów
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 szklanki obranych pistacji
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- sok z cytryny 
- 1 łyżka ricotty


Sposób przygotowania:

1. Szparagi dokładnie umyj, odetnij końce, resztę obierz. Włóż je do wody z cytryną, by uniknąć ciemnych plamek na szparagach.
2. W garnku na oleju sezamowym zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj szparagi, zalej wszystko wodą i gotuj. 
3. Gdy szparagi będą miękkie zmiksuj wszystko, dodaj biały pieprz i ricottę.
4. W moździerzu rozgnieć pistacje (zostaw trochę dużych kawałków).
5. Podawaj krem posypany pistacjami...pyszności :) .


Smacznego!Zapraszamy

wtorek, 14 maja 2013

Słodko- pikantne młode marchewki w migdałach.

Z młodych marchewek jadłam i piłam już dużo kombinacji i wcale się nie dziwię, że powstają nowe dania z ich zastosowaniem. Chrupiące, słodkie, idealne na jeden kęs. Moje marcheweczki są świetnym dodatkiem do mięs, ryb...dzisiaj królowały jako mała przekąska. Z dodatkiem mascarpone będą idealnym deser. Proste, inne i jak zwykle dietetycznie :) . 



Składniki :

- 1 pęczek młodych, małych marchewek
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki miodu 
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 50 g płatków migdałowych 


Sposób przygotowania:

1. Marchewki dokładnie umyj ( nie obieraj ich, jedynie dobrze wyszoruj). Zostaw małe ogonki, będzie można za nie chwytać.
2. Ułóż marchewki z żaroodpornym naczyniu. Polej je miodem i octem. W moździerzu rozgnieć płatki migdałowe ( nie musisz robić tego dokładnie). 
3. Posyp marcheweczki pieprzem i migdałami. Piecz marchewki przez 15 minut w 180 stopniach. 


Smacznego!Zapraszamy

niedziela, 12 maja 2013

Placuszki z botwinki - Fit

Uwielbiam botwinkę i to ile rzeczy można z niej zrobić :) . Tym razem moja botwinka była dość mała, więc postanowiłam zrobić coś szybkiego, a zarazem zdrowego...i tak oto powstały placuszki :).


Składniki:

- 280 g botwinki ( pęczek) 
- 2 łyżki posiekanej mięty 
- 40 g sera tartego typu parmezan 
- 1/2 szklanki posiekanych (pistacji, pestek dyni, orzechów ziemnych- niesolonych)
- 1/2 szklanki zmiksowanych w młynku od kawy płatków owsianych
- 1 łyżka ricotty
- 1 jajko 
- około 1 łyżeczki oliwy z oliwek


Na sos:

- 2 łyżeczki musztardy
- sok z 1/2 limonki
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego 
- szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy na bardzo małe kawałki. Wrzucamy ją do miski i dodajemy ser, posiekaną miętę, ricottę i jajko.
2. W moździerzu rozgniatamy mix orzechów i ulubionych pestek :), dodajemy je do miseczki. Jedyne co nam pozostaje, to dodać zmiksowane w młynku od kawy płatki owsiane i wszystko dokładnie wymieszać. 


3. Formujemy małe placuszki ( mi z tej ilości wyszło 10 sztuk), a na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy z oliwek i smażymy placuszki aż będą złoto- brązowe. 
4. Teraz zajmujemy się sosem. Do miseczki wlewamy ocet jabłkowy, sok z limonki, dodajemy musztardę i pierz. 
5. Placuszki można serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło :).


Smacznego!Zapraszamy

wtorek, 7 maja 2013

Chłodnik miętowo- ogórkowy - Fit

Oficjalnie otwieram sezon na chłodnik :). Ten powstał z racji mojej miłości do mięty. 



Składniki: 

- 2 duże ogórki
- 1/2 szklanki posiekanej mięty
- 1 pęczek koperku
- 1, 5 dużego jogurtu naturalnego 
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- szczypta soli morskiej


Sposób przygotowania: 

1. Myjemy ogórki, miętę i koperek. Ogórki ścieramy na dużych oczkach do dużej miski, dodajemy siekaną miętę i koperek.
2. Do warzyw dodajemy jogurt, pieprz i sól. Mieszamy wszystko dokładnie i wstawiamy do lodówki na 2 godzinki. Podajemy z uśmiechem na twarzy! :) .








Smacznego!Zapraszamy


Dip z pieczonych warzyw- Fit

Wiosenne, grillowe dni wręcz prosiły się o stworzenie dipu do chipsów i chrupiących warzyw. Dip jest prosty i wyrazisty w smaku, więc nie pozostaje Ci już nic, tylko go zrobić ;). 



Składniki (oczywiście możecie je podwoić)

- 1 mały bakłażan
- 1 mała papryka
- 2 ząbki czosnku
- 4 pomidorki koktajlowe
- ćwiartka cytryny
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1/2 natki pietruszki


Sposób przygotowania:

1. Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki (bakłażana, paprykę), dodajemy obrane ząbki czosnku, pomidorki koktajlowe i ćwiartkę cytryny.
2. Nagrzewamy piekarnik  do 180 stopni. Warzywa mieszamy w foremce i pieczemy przez około 30 minut. 
3. Zostawiamy warzywa, by wystygły. Pietruszkę siekamy i zostawiamy ją do dekoracji. 
4. Warzywa blenderujemy, dodajemy pieprz i wyciskamy upieczoną cytrynę. Przekładamy wszystko do miseczki i posypujemy pietruszką. 


Smacznego!Zapraszamy