czwartek, 11 lipca 2013

Cytrynowy sernik na zimno z wiśniowym sosem.

Idealny na gorące dni. Puszysty, lekki i jak zwykle w wersji light ;). 




 Składniki ( na tortownicę średnicy 28 cm)  

Sernik:

- 250 g serka ricotta
- 400 g twarogu 
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 laska wanilii 
- skórka otarta z 1 dużej cytryny
- 1 łyżka syropu z agawy
- 2 łyżki żelatyny

- 300 g ciastek owsianych 


Sos:

- 250 g wiśni(można też dodać trochę czereśni)
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka syropu z agawy 

Sposób przygotowania:

Sernik:

1. Ricottę, twaróg i jogurt dokładnie miksujemy. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyciągamy za pomocą noża ziarenka wanilii. Dodajemy je do masy serowej i miksujemy.
2. Cytrynę dokładnie myjemy ( dobrze jest ją też sparzyć) i ścieramy jej skórkę na bardzo małych oczkach. Dodajemy do masy razem z syropem z agawy.
3. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody i dodajemy do masy. Miksujemy wszystko na gładką masę. 


4. Kruszymy ciastka owsiane i dodajemy do nich 1/4 szklanki wody. Układamy na dnie foremki i zalewamy wszystko masą serową. 
5. Nasz sernik wkładamy na 2 godziny do lodówki by stężał.

Sos:

1. 250 g wiśni myjemy i wrzucamy do małego garnuszka razem z wodą i syropem z agawy. 
2. Gotujemy sos aż wiśnie zaczną się rozpadać. Całość przecieramy przez sito o małych oczkach. 

Teraz zostaje nam już tylko czekać aż sernik stężeje i będziemy mogli polać go wiśniowym sosem. Smacznego :) .


Smacznego!Zapraszamy

niedziela, 7 lipca 2013

Sorbet melonowo- miętowy

Coś na ochłodę w te upalne dni :). Melon + mięta to naturalnie orzeźwiające produkty, a razem tworzą prawdziwą ulgę w tych gorących dniach. Foremki nabyłam za całe 4 zł w jednej z drogerii ;).


Składniki:

- 1 kg melon
- 1/2 szklanki mięty
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- odrobina syropu z agawy ( ilość zależy od was- ja dodałam dosłownie kilka kropel)


Sposób przygotowania:

1. Melon kroimy, usuwamy miąższ i łyżką (ja mam taką do robienia kulek) wydrążamy owoc.
2. Mięte myjemy i razem z melonem miksujemy.
3. Do mieszanki dodajemy sok z cytryny i ewentualnie odrobinę syropu z agawy.
4. Wlewamy miksturę do specjalnych foremek i zostawiamy w zamrażalniku przez przynajmniej 4 godziny.
5. Wcinamy i cieszymy się domowym sorbetem :) .



Smacznego!Zapraszamy

sobota, 6 lipca 2013

Piąta Klepka

Mój dzisiejszy post jest bardziej informacyjny, ale też w tematyce kulinarnej. Po wizycie w Piątej Klepce, postanowiłam podzielić się zdjęciami i małą dozą informacji na temat tego miejsca. Pub, to mało by określić to miejsce. Prócz cudownej atmosfery, wystroju i ludzi którzy tam pracują, dostaniecie pyszne przekąski i dania przyrządzone z świeżych produktów. To co czuje się w tym miejscu, to wielki zapał i chęć tworzenia. Jeżeli kiedykolwiek znajdziecie się w Radomiu koniecznie wpadajcie do Piątej Klepki (Żeromskiego 19), bo ceny i jakość zachęcają. Prócz kulinarnych przysmaków, Piąta Klepka zaprasza też na koncerty i inne eventy. Ja jestem zachwycona tym miejscem i na 100% będę ich nawiedzała.-  Piąta Klepka na fb 





Smacznego!Zapraszamy

wtorek, 2 lipca 2013

Ciasto cappuccino na szybko - bez jajek i tluszczu

Nie było mnie dość długo, ale już do was wracam na całe i mam nadzieję słoneczne wakacje :).
Na początek proponuje coś leniwego. Szybkie, proste i pyszne ciacho cappuccino. Czasami nachodzi nas ochota na coś pysznego...i okazuje się, że nie mamy ani jajek, ani masła..i jak tu zrobić ciasto? Ten przepis jest idealny, bo większość składników zawsze mamy w domu i możemy go modyfikować na miliony sposobów, dodając owoce, czekoladę itp.. Wszystko zależy od waszej inwencji :).


Składniki:

- 1 + 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- 6 łyżek kakao
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szklanka wody gazowanej 


Sposób przygotowania:

1. Mąkę, cukier, proszek, cukier waniliowy i kawę wymieszać w dużej misce.
2. Dodać do suchych składników ocet i wodę gazowaną. Wymieszaj wszystko dokładnie.
3. Możemy dodać teraz czekoladę, czy owoce.
4. Przelewamy wszystko do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i pieczemy w 180 stopniach od 20- 25 minut.
5. Gotowe ciasto możemy posypać cukrem pudrem, albo oblać czekoladą. Smacznego!


Smacznego!Zapraszamy