środa, 11 września 2013

Wędzony pstrąg z woka.

Ostatnio u mnie jest bardzo hmm...rybnie :). Przechodzę fazę rybka jest dobra na wszystko. Jako, że już ją grillowałam, smażyłam, gotowałam...postanowiłam ją uwędzić. Efekt różni się od wędzenia klasycznego, ale jest zaskakująco pyszny. Uzyskujemy zupełnie inny smak, coś pomiędzy gotowaniem, smażeniem i wędzeniem. Prócz tego cudownie czuć przy każdym kęsie zioła i herbatę, które są podstawą naszej wędzarni. To co jest koniecznie przy wędzeniu to posiadanie woka, pokrywki, folii aluminiowej, bambusowej maty (koszyczka, albo patyczków do przytrzymania rybki). 



Składniki:

- płat pstrąga (oczywiście można spróbować na innej rybce)
- 1/2 szklanki ryżu
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 3-4 ziarenka jałowca
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 2 łyżki sypanej zielonej herbaty
- 1 łyżeczka soli morskiej ( ja dałam różową himalajską)
- 3 gałązki rozmarynu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz 



Sposób przygotowania:

1. Musimy bardzo szczelnie wyłożyć folią woka, a pokrywkę owinąć, by dym nie miał prawa uciekać. Ważne, żeby wok był czysty i suchy, inaczej folia przyklei się, a wok przypali. Teraz należy sprawdzić czy nasza konstrukcja (bambusowa mata, koszyczek czy patyczki) pozwoli nam na to, by ryba nie dotykała ryżu i ziół.
2. Na dno woka wsypujemy mieszankę : ryżu, ziela, jałowca, skórki z cytryny, kolendry, herbaty, soli i rozmarynu. Zakładamy naszą ''konstrukcję''.


3. W misce nacieramy rybkę pieprzem i oliwą i kładziemy ją na ''konstrukcję''.
4. Przykrywamy wszystko szczelnie i na małym ogniu wędzimy nasza rybkę. Po 15 minutach sprawdzamy czy jest uwędzona. Oczywiście czas wędzenie zależy od wielkości naszej ryby. Myślę, że duży kawałek wędzi się do 25 minut. 
5. Jeżeli macie do mnie jakieś pytanie dotyczące wędzenia, czy innych aspektów kulinarnych zapraszam na nasz funpage  I love food , z chęcią odpowiem na wszystkie pytania :).


Smacznego!Zapraszamy

wtorek, 3 września 2013

Jajeczne koszyczki - jajecznica inaczej

Moi drodzy po długiej przerwie do was wracam, pełna sił i pomysłów! Jako pierwsze zaserwuje wam jajeczne koszyczki śniadaniowe. Inspiracją była nasza ukochana jajecznica. Jako że uwielbiam eksperymentować to powstało coś nowego, szybkiego i zdrowszego niż klasyczna wersja jajecznicy. 



Składniki (na 4 kokilki):

- 4 duże plasterki szynki 
- 4 kromki chleba
- 1 szalotka
- 1/4 czerwonej papryki
- 4 duże pieczarki
- 1 łyżka pokrojonego pora
- 1/2 pęczka koperku
- 4 jajka
- 2 łyżki serka śmietankowego
- sól, pieprz 
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:

1. Warzywa myjemy i kroimy na małe kosteczki. Kokilki smarujemy oliwą z oliwek, wykładamy po plasterku szynki. Z kromek chleba wykrawamy (nożem albo szklanką) kółka i wkładamy na dno kokilek. 
2. Do kokilek wkładamy warzywa i zalewamy jajkami pomieszanymi z serkiem, koperkiem, solą i pieprzem. 
3. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut.


Smacznego!Zapraszamy