środa, 26 października 2016

Masło z orzechów włoskich

Muszę przyznać, że jestem wielką fanką orzechów włoskich, ale nigdy nie mam cierpliwości żeby się do nich dostać. Dzisiaj ułatwiam sobie trochę życie robiąc masło orzechowe. Jeśli macie ochotę na masło z orzechów ziemnych to zapraszam tutaj.






Składniki

- 300 g orzechów włoskich 
- 3 łyżki miodu
- szczypta soli 

Sposób przygotowania: 

1. Rozdrobnij orzechy blenderem, dodaj miód i sól. 
2. Blenduj całość, aż masa będzie jednolita. Mi zajęło to 20 minut. 
3. Przechowuj masło w słoiku w lodówce. 
4. Smaruj na kanapki, bądź wykorzystuj do pieczenia ciast, słodkich bułeczek itp. 



niedziela, 2 października 2016

Kurczak w sosie kurkowym

Rozpoczynamy jesienne gotowanie! Aromatyczne sosy, pieczenie, przepyszne ciasta i rozgrzewające dania! Wszystko to, czeka na nas w jesienno- zimowym czasie. Rozpoczynamy sezon moimi ulubionymi grzybami- kurkami. Smacznego! 






Składniki:

- podwójna pierś kurczaka
- kurki 200 g 
- masło - 2 łyżki
- śmietana 36% - 330 ml
- cebula - 1 sztuka
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- pietruszka - natka

Sposób przygotowania: 

1. Na 1/2 łyżki masła podsmaż piersi kurczaka. Następnie przełóż je do formy i piecz przez 20 minut w 180 stopniach C. 
2. Rozpuść łyżkę masła, dodaj pokrojoną w małą kostkę cebulę i czosnek. Podsmażaj przez 5 minut. 
3. Dodaj śmietanę i oczyszczone kurki. Gotuj całość, aż grzyby będą miękkie.
4. Do sosu dodaj sok z pieczenia kurczaka. Wymieszaj dokładnie.
5. Pokrój kurczaka dopiero po 10 minutach od wyjęcia go z piekarnika ( tym samym będzie soczysty). 
6. Podawaj na gorąco, posypane posiekaną natką pietruszki.