czwartek, 17 listopada 2016

Tortilla z ciecierzycy

Tortilla chodziła za mną od miesiąca, nie dawała mi spokoju, wiedziałam, że będę musiała ją zrobić. Problem w tym, że miałam tylko mąkę z ciecierzycy, której się bałam użyć. Niepotrzebnie się przed nią broniłam, bo nigdy nie wyszła mi tak dobra tortilla jak ta. 



Składniki:

- 1 szkl. mąki z ciecierzycy
- 1/4 oliwy z oliwek
- 1/4 wody 

Sposób przygotowania: 

1. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce, aż masa będzie jednolita i sprężysta. 
2. Uformuj ciasto w wałek i podziel na cztery części. Każdą z części rozwałkuj na okrągły placek. 
3. Smaż na suchej patelni z każdej strony, aż tortilla będzie rumiana.

czwartek, 10 listopada 2016

Bananowe naleśniki

Szukacie sposobu na szybkie, zdrowe śniadanie? Mam dla was propozycje na dwuskładnikowy, prosty posiłek, który będzie idealną dawką energii na rozpoczęcie dnia. Ciasto z przepisu możesz podzielić na kilka mniejszych naleśników, bądź usmażyć jeden duży placek. W przepisie nie ma ani jajek, ani cukru, ani mąki, za to są dwa zdrowe składniki, które dadzą nam dużą dawkę energii. Chętni na czekoladowe naleśniki? Wystarczy, że dodasz odrobinę kakao do ciasta i gotowe :).



Składniki:

- dojrzały banan
- 4 łyżki płatków ryżowych
- odrobina oleju kokosowego do smażenia 

Sposób przygotowania: 

1. Do blendera wrzucamy płatki ryżowe- musimy je rozdrobnić na drobny proszek. 
2. Dodajemy dojrzałego, obranego banana i blendujemy całość. 
3. Na patelnie dodajemy odrobinę oleju kokosowego, gdy ten się rozgrzeje dodajemy trochę ciasta (1 łyżka - 1 placuszek) i smażymy po minucie z dwóch stron. 
4. Podajemy z owocami, dżemami, orzechami. Naleśniki możemy przechowywać w lodówce do 3 dni.