wtorek, 28 lutego 2017

Śledź z pomarańczami i chilli - Śledzik z Seko



Dzisiaj ostatni dzień karnawału! Proponuje wam szybki przepis na śledzie. Wykorzystałam śledzie w zalewie Sweet Chilli, dodałam pomarańczy by lekko przełamać pikantny smak oraz sezam, by całość nabrała charakteru. Taka wersja z pewnością miło was zaskoczy. 




Składniki: 
- opakowanie śledzi Seko ''Sweet Chilli''

- 1/2 pomarańczy
- 1 łyżeczka białego sezamu
 
  
Sposób przygotowania:
 
1. Obierz pomarańczę, połowę pokrój na mniejsze części. 
2. Śledzie przełóż na talerzyk, pomiędzy nimi połóż kawałki pomarańczy.

3. Polej całość sokiem z pozostałej części pomarańczy.

4. Posyp danie białym sezamem. 




środa, 22 lutego 2017

Faworki w 15 minut

Tłusty czwartek już jutro! A ja mam dla was przepis na najszybsze faworki! Zrobione z ciasta francuskiego będą lekkie i na pewno nie tak tłuste, jak te smażone. Łapcie przepis! 



Składniki:

- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- cukier puder 

Sposób przygotowania: 

1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni C. 
2. Ciasto rozłóż i pokrój na mniejsze części - pamiętaj o otworze na środku. 
3. Zawiń faworki - patrz film. 
4. Piecz przez około 10 minut, poczekaj aż ostygną i posyp je cukrem pudrem.

 

wtorek, 21 lutego 2017

Chleb pszenny na drożdżach - przepis podstawowy

Poszukiwania najprostszego chleba zakończyłam sukcesem. Bajecznie prosty z chrupiącą skórką i delikatnym środkiem chleb będzie idealny dla początkujących piekarzy. Zapach pieczonego chleba w niedzielny poranek, przekona was, że warto było podjąć się wyzwania. 



Składniki:
 
-400 g mąki pszennej
-300 g chłodnej wody
-łyżeczka soli
-łyżeczka cukru
-15 g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki suchych  

Sposób przygotowania: 

1. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, sól oraz wodę wymieszaną z drożdżami. Całość wymieszać, przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia na min. 12 godzin (temperatura pokojowa).
2. Blat opruszyć mąką i delikatnie wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny w ciepłym miejscu. 
3.  Nagrzać piekarnik do 250 stopni C, w piekarniku umieścić blachę na której będziemy piekli chleb. 
4. Delikatnie uformować bochenek, umieścić go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Piec przez około 30 minut. 
6. Ostudzić chleb przed pokrojeniem. 

 

środa, 8 lutego 2017

Walentynkowy ebook!

Walentynkowy ebook dla was! Przepisy, DIY i miłosne historie czekają na was! Inspiracje na cudowny walentynkowy wieczór. Korzystajcie do woli!
https://drive.google.com/file/d/0ByTgSh69rK89LUpWMy1ZQ3NTZlE/view


               Dziękuję wszystkim, którzy stworzyli ten ebook, oraz Agnieszce z NES STUDIO za zaangażowanie i pomysłowość. 
Niech miłość będzie z wami! 

środa, 1 lutego 2017

Domowe masło

Śmietankowe, bez niepotrzebnych dodatków i ulepszaczy. Rozsmarowane na świeżym chlebie będzie idealnym początkiem dnia. Całość w przygotowaniu zajmuje jedynie 15 minut, a całą pracę wykonuje za nas mikser. W produkcie końcowym otrzymujemy nie tylko masło, ale też maślankę, która możemy wykorzystać do ciast, ciasteczek czy puszystych naleśników. 




Składniki: 

- 500 ml śmietany 30% (lub wyżej)


Sposób przygotowania: 

1. Śmietanę przelewamy do misy i ubijamy mikserem przez około 10 -15 minut, aż grudki masła zaczną się pojawiać. 
2. Formujemy z grudek kulkę i lekko odciskamy maślankę. 
3. Ręcznie formujemy masło w lodowatej wodzie i ponownie odciskamy maślankę. 
4. Przekładamy masło na talerzyk, bądź do maselniczki, przechowywujemy w lodówce.