Nie ma sensu już ukrywać, że uwielbiam chałwę w każdej postaci, o każdej godzinie dnia i nocy. Dlaczego więc nie zrobić jej w domu? Kontrolujesz ile miodu, bakalii i orzechów do niej dodajesz. Składa się tylko z dwóch składników, jest banalnie prosta w wykonaniu, a po 15 minutach możesz cieszyć się jej smakiem. Masz jakieś wymówki, żeby jej nie zrobić?
Składniki: - 3/4 szklanki ziarna sezamu - 2-4 łyżek miodu Sposób przygotowania: 1. Sezam upraż na suchej patelni - pamiętaj by go nie spalić, bo chałwa będzie gorzka. 2. Pozostaw sezam do ostygnięcia, a następnie zblenduj całość do konsystencji plasteliny. 3. Przełóż masę do miski i powoli dolewaj miodu. Całość wymieszaj. 4. Przełóż chałwę do foremek. Przed podaniem przełóż chałwę do lodówki (na minimum godzinę).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz