Składniki (na 2 osoby):
- 100 g mąki typu 00 - taka będzie najlepsza, ale pszenna też będzie dobra.
- 1 jajko
- szczypta soli
- skórka z 1/2 cytryny
Sposób przygotowania:
1. Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołek w środku i rozbić w nie jajko. Dodać sól i posiekaną skórkę z cytryny.
2. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne. Wałkujemy ciasto, aż będzie bardzo cienkie.
3. Tniemy nasz makaron na wstążki. Szerokość zależy od was :).
4. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. To ile będzie gotował się makaron, zależy od jego grubości.
5. Ja podałam go z oliwą z oliwek roztartą z jednym małym ząbkiem czosnku.
Smacznego!Zapraszamy
Super, niedawno robiłam domowy makaron, ale zwykły, bez cytryny :) Jestem bardzo ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że sama jestem zaskoczona :). Czuć lekki smak cytryny. Polecam kombinować też z innymi przyprawami np. chilli :).
OdpowiedzUsuńJa też jestem ciekawa. Widzę ten makaron z tuńczykiem i oliwą. Aj ;)
OdpowiedzUsuńOj tak! Z tuńczykiem byłby pycha, ale chodziło mi o to by było czuć cytrynę dość wyraźnie z racji tego, że pierwszy raz robiłam makaron cytrynowy. Ale pomysł godny spróbowania! :)
UsuńI spróbowałam. Nawet z ostrym sosem tuńczykowym czuć wyraźnie cytrynę. ;) Mam nadzieję, że się nie obrazisz za wykorzystanie pomysłu. Oczywiście zaznaczyłam jego proweniencję. ;) http://kresowapanienka.blogspot.com/2013/03/domowy-makaron-cytrynowy-z-tunczykowym.html
UsuńOszołomiona pomysłowością... :)
OdpowiedzUsuńDziękujemy :)
Usuń