piątek, 9 września 2016

Crispy pork belly - czyli pieczony boczek z chrupiącą skórką

Rozpusta w ustach - to chyba najbardziej trafiony opis tego dania. Chrupiąca skórka, rozpływające się na języku mięso, cudowny sos. Czy może być coś lepszego? Jak pamiętacie w poprzedniego przepisu, moje bułeczki na parze (kliknij po przepis) wypełnione były po brzegi warzywami, oraz dzisiejszym mięskiem. 
Zapraszam do przepisu, testowania i przesyłania mi zdjęć gotowych już potraw z mojego bloga! :)





Składniki:

- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka płatków chilli
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- boczek z skórą (około 2 kg)
- laska cynamonu 
- 4 goździki
- 1 anyż gwiazdkowy
- 0,5 l coca-coli cherry
- 1 łyżka pokrojonego imbiru 
- sól

1. Czosnek obierz i w moździerzu razem z płatkami chilli, olejem sezamowym i octem rozetrzyj na pastę. 
2. Boczek umyj i natnij skórę w wzór kraty. Natrzyj mięso wcześniej przygotowaną pastą i włóż do garnka.
3. Dodaj laskę cynamonu, goździki, anyż oraz colę i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
4. Po upływie tego czasu przenieś boczek na blaszkę, natrzyj łyżeczką soli i piecz jeszcze przez 25 minut w 190 stopniach, aż skórka będzie chrupiąca. 
5. W tym czasie do sosu, który pozostał w garnku dodaj  pokrojony imbir i zredukuj sos do objętości jednej szklanki.
6. Pokrój mięso i podawaj na gorąco najlepiej w bułeczkach na parze z dodatkiem świeżych warzyw.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz