Zapraszam do przepisu, testowania i przesyłania mi zdjęć gotowych już potraw z mojego bloga! :)
Składniki:
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka płatków chilli
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- boczek z skórą (około 2 kg)
- laska cynamonu
- 4 goździki
- 1 anyż gwiazdkowy
- 0,5 l coca-coli cherry
- 1 łyżka pokrojonego imbiru
- sól
1. Czosnek obierz i w moździerzu razem z płatkami chilli, olejem sezamowym i octem rozetrzyj na pastę.
2. Boczek umyj i natnij skórę w wzór kraty. Natrzyj mięso wcześniej przygotowaną pastą i włóż do garnka.
3. Dodaj laskę cynamonu, goździki, anyż oraz colę i gotuj na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
4. Po upływie tego czasu przenieś boczek na blaszkę, natrzyj łyżeczką soli i piecz jeszcze przez 25 minut w 190 stopniach, aż skórka będzie chrupiąca.
5. W tym czasie do sosu, który pozostał w garnku dodaj pokrojony imbir i zredukuj sos do objętości jednej szklanki.
6. Pokrój mięso i podawaj na gorąco najlepiej w bułeczkach na parze z dodatkiem świeżych warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz