Składniki:
- mąka 0,5 kg
- cukier 1 łyżka
- sól 1/2 łyżeczki
- drożdże 1 łyżka
- letnia woda 1/2 szklanki
- mleko 50 ml
- ocet ryżowy 1 łyżeczka
- olej roślinny 1 łyżeczka
- woda 3/4 szklanki
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj cukier, sól i wymieszaj.
2. Zrób mały dołek i wsyp tam drożdże, zalej 1/2 szklanki letniej wody i wymieszaj. Zostaw na około 10 minut.
3. Do masy dodaj mleko, ocet ryżowy i olej. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką.
4. Powoli dolewaj wody do masy i wyrabiaj ręką, aż ciasto będzie elastyczne.
5. Wyrabiaj ciasto przez około 5 minut. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę.
6. Po upływie godziny podziel ciasto na mniejsze części, uformuj wałek i podziel ciasto na sekcje (patrz film).
7. Formuj kulki, rozwałkuj je lekko i posmaruj cienką warstwą oleju.
8. Gotuj na parze przez około 6 minut.
9. Podawaj z mięsem i warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz