Składniki:
- kapusta pekińska około 1,2 kg
- 2 i 1/2 łyżeczki soli
- 8 łyżeczek wody
- 1/6 jabłka
- 4 łyżeczki imbiru
- główka czosnku
- 1/2 białej cebuli
- 8 łyżek chilli
Sposób przygotowania:
1. Kapustę pekińską umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Posól i dodaj 6 łyżeczek wody. Odstaw kapustę na 1,5 h.
2. W blenderze zmiksuj : jabłko, imbir, czosnek, cebulę, chilli i odrobinę wody.
3. Zblendowaną masę wetrzyj w kawałki kapusty. Całość przełóż do słoików.
4. Pamiętaj by w słoikach zostawić trochę miejsca na soki z kimchi.
5. Kimchi można zajadać po 48h, ale najlepsza jest po tygodniu kiszenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz