Składniki :
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- bulion z krewetek w kostce (można zastąpić tradycyjnym z kurczaka)
- 4 łyżeczki zielonej pasty curry
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonych liści curry
- 4 białe części z dymki
- 3 łyżki imbiru
- 4 kolorowe papryki
- 2 małe cebule
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- garść świeżego groszku
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 300 ml mleka kokosowego
- 2 liście kapusty pekińskiej
- odrobina orzechów ziemnych (do posypania- opcjonalnie)
1. Skrzydełka wraz z liściem laurowym, zielem i kostką zalać zimną wodą i gotować przez 15 minut pod przykryciem.
2. Dodać pastę curry, rozgnieciony ząbek czosnku i liście curry. Gotować przez 10 minut pod przykryciem.
3. Do gulaszu dodać białe części dymki, pokrojoną cebulę i pokrojony imbir. Zamieszać i gotować przez chwilę.
4. Dodać pokrojoną na plastry cukinie, marchewkę, płatki chilli, groszek, paprykę, kapustę i mleko kokosowe. Gotować całość pod przykryciem jeszcze 20 minut.
5. Podawać gorące z brązowym ryżem. Lubimy gdy gulasz jest posypany posiekanymi orzechami ziemnymi.
P.S. Gulasz najlepszy jest na następny dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz