Składniki:
- podwójna pierś kurczaka
- kurki 200 g
- masło - 2 łyżki
- śmietana 36% - 330 ml
- cebula - 1 sztuka
- ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- pietruszka - natka
Sposób przygotowania:
1. Na 1/2 łyżki masła podsmaż piersi kurczaka. Następnie przełóż je do formy i piecz przez 20 minut w 180 stopniach C.
2. Rozpuść łyżkę masła, dodaj pokrojoną w małą kostkę cebulę i czosnek. Podsmażaj przez 5 minut.
3. Dodaj śmietanę i oczyszczone kurki. Gotuj całość, aż grzyby będą miękkie.
4. Do sosu dodaj sok z pieczenia kurczaka. Wymieszaj dokładnie.
5. Pokrój kurczaka dopiero po 10 minutach od wyjęcia go z piekarnika ( tym samym będzie soczysty).
6. Podawaj na gorąco, posypane posiekaną natką pietruszki.
Wygląda bardzo apetycznie, idealne na obiad! :) Zapraszam na swojego bloga kulinarnego. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/01/makaron-orkiszowy/
OdpowiedzUsuń