Uwielbiam moje małe eksperymenty kuchenne. Nie zawsze wychodzi z nich arcydzieło sztuki kulinarnej, ale tym razem to był strzał w 10! Puszyste i miękkie w środku, rozpływające się w ustach...w dodatku z lekko chrupiąca kruszonka i przyjemnie kwaśnym rabarbarem. Czy można chcieć czegoś więcej? Tylko herbaty...albo szklanki mleka. Wyciągajcie blaszki! Dzisiaj pieczemy coś przepysznego <3 .
Ciasto drożdżowe:
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 1/2 szklanki mrożonego rabarbaru
Sposób przygotowania:
1. Do ciepłej wody wrzuć pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki- poczekaj około 20 minut.
2. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól. Dodaj rozczyn (patrz punkt pierwszy).
3. Do miski dodaj olej i jajko. Całość bardzo dobrze wymieszaj.
4. Wyrabiaj ciasto, aż będzie elastyczne - w razie potrzeby dodaj mąki.
5. Całość przykryj czystą ściereczką i odstaw do 25 minut w ciepłe miejsce żeby ciasto wyrosło.
6. Zamrożony rabarbar wsadź (wciśnij palcem w ciasto) oraz posyp kruszonką (patrz przepis poniżej).
7. Piecz w temperaturze 180 stopni od 20 -30 minut.
Kruszonka
Składniki:
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki miękkiego masła
Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy wszystkie składniki.
2. Całość rozcieramy palcami i posypujemy ciasto.
3. Kruszonkę możemy mrozić.
Smacznego ILF!
Zapraszam na :
Facebook
Instagram
Mmm, to zdecydowanie coś, co Tygrysi lubią najbardziej :)
OdpowiedzUsuń