Idealne na popołudniową herbatkę, spotkanie z przyjaciółkami, czy prezent dla muffinowych fanów.
Składniki:
- 250 g mąki
- 50 g cukru
- 200 ml mleka
- 150 g kwaśnej śmietany
- jajko
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 3 łyżki suszonych kwiatów lawendy
- 1 łyżka miodu
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- dodatkowa czekolada do dekoracji i dodatkowe kwiaty lawendy
Sposób przygotowania:
1. Rozpuszczamy masło z 25 g mlecznej i 25 g gorzkiej czekolady.
2. W osobnej misce wymieszaj mleko, śmietaną i cukrem. W drugiej misce połącz sodę, mąkę, proszek i mąkę ziemniaczaną. Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
3. Obie masy wymieszać i 1/4 przelać do innego naczynia. Mniejszą porcję wymieszać z miodem i kwiatami lawendy, drugą z czekoladowym masłem.
4. Silikonowe foremki do muffinek wyłóż papierowymi foremkami, albo wysmaruj masłem.
6. Nalewaj po 1 i 1/2 łyżki masy czekoladowej i po 1/2 łyżki masy lawendowej.
7. Po 25 minutach będą złoto-brązowe.
8. Można je dekorować dwoma rodzajami czekolady i kwiatami lawendy :).
Smacznego!Zapraszamy
Wszystko co kocham w jednym daniu: krewetki, szafran...i oczywiście wino. Skusisz się?
Składniki:
- około 20 krewetek w pancerzykach
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 szalotka
- pęczek pietruszki
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- pół łyżeczki szafranu
- 2 łyżki serka typu philadelphia
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy dwa, rozgniecione ząbki czosnku i usuwamy je (nie przypal ich!). Siekamy szalotkę i wrzucamy na czosnkową oliwę, by ją zeszklić.
2. Umyte krewetki wrzucamy na patelnię i lekko podsmażamy ( 1 minuta wystarczy). W małej miseczce zalewamy szafran 3 łyżkami gorącej wody.
3. Do krewetek wlewamy wino, wszystko lekko dusimy przez 3 minuty i dodajemy szafran wraz z wodą.
4. By zagęścić sos dodajemy serek, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy aż sos zredukuje się przynajmniej w 1/3. Dodaj na koniec posiekaną pietruszkę.
5. Podajemy z spaghetti, albo solo z grzankami.
Smacznego!Zapraszamy
Proste produkty, wielki efekt. Nic dodać, nic ująć.
Składniki:
- polędwiczka wieprzowa
- 1 pomarańcza
- 2 marchewki
- 1 szklanka kaszy kus- kus
- sól morska
- pieprz
- 1 papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczkę obtocz w soli i pieprzu. Na oleju zeszklij rozgnieciony ząbek czosnku - następnie go wyrzuć.
2. Polędwiczkę smaż, aż z wszystkich stron będzie złoto-brązowa. Następnie dodaj papryczkę chilli i 2 plastry pomarańczy.
3. Ugotuj marchewki i kus kus w lekko osolonej wodzie.
4. Dodaj do polędwiczki sok z reszty pomarańczy i dodaj cukier. Pamiętaj, by przekręcać pomarańczę i polędwiczki.
5. Po czym poznać, że polędwiczki są gotowe? Lekko naciśnij mięso, jeżeli będzie miękkie, a skórka brązowa- jest gotowe :). Po przekrojeniu powinno być lekko różowe w środku.
6. Układaj na talerzu w kolejności- kus kus, pomarańcza, mięso i marchewki. Na koniec polej sosem, który jest na patelni ;).
Smacznego!Zapraszamy
Cudowne włoskie, proste pieczywo, które można szybko przyrządzić. Ja dziś podam je na przystawkę...w kształcie serca oczywiście ;) .
Składniki:
-500 g mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 7 g suchych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 300 ml letniej wody
Dodatki:
- oliwa z oliwek
- sól morska
- oliwki
- reszta zależy od Ciebie : pesto, pomidory, mozzarella, kapary :)
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, cukier, drożdże, 2 łyżki oliwy z oliwek i odrobinę wody.
2. Ugniatamy ciasto i powoli dodajemy letniej wody ( warto oprószyć ręce mąką).
3. Musimy dobrze wyrobić ciasto i zostawić je pod ściereczką na pół godziny.
4. Po tym czasie posypujemy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto ( można tez lekko rozciągać ciasto).
5. Jeżeli mamy ochotę możemy wyciąć jakiś kształt np. serduszko. Resztę ciasta wykładamy na blachę (wysmarowaną oliwą z oliwek), smarujemy oliwą z oliwek, posypujemy solą i dodajemy wszystko na co mamy ochotę.
6. Zostawiamy ciasto na pół godziny i w tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
7. Pieczemy naszą focaccie przez 25 minut w 180 stopniach.
8. Można podawać na ciepło i na zimno :) .
1. Zawijana rolada - Focaccia z mozzarellą, oliwkami, sezamem, pesto i chilli...pycha!
2. Focaccia podstawowa z oliwą, solą morską, oliwkami i suszoną bazylią.
3. Mini focaccia specjalnie na walentynki z oliwą, kaparami i pesto :) .
Smacznego! Zapraszamy
Brak pomysłu na walentynkowy prezent? Nie ma nic lepszego, niż domowe muffinki przyrządzone z wielkim sercem :) .
Składniki:
Na muffinki:
- 200 g mąki
- 50 g wiórków kokosowych
- skórka z jednej pomarańczy
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- jajko
- 75g cukru
- 5 łyżek oleju
- 100 ml soku pomarańczowego
- 150 g jogurtu naturalnego
Na lukier:
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka
- barwniki spożywcze
Na krem:
- mascarpone
- 4 łyżki soku pomarańczowego
Sposób przygotowania:
1. Foremki do muffinek wysmarować, albo włożyć do nich papierowe foremki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
2. Potrzebne nam będą 2 miski. W pierwszej mieszamy mąkę, wiórki, skórkę, proszek i sodę. W drugiej jajko, cukier, olej, jogurt i sok pomarańczowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Masę jajeczną dodajemy do mąki. Mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.
4. Foremki napełniamy ciastem (najlepiej robić to łyżką) do 3/4 wysokości.
5. Pieczemy przez 15 minut na złotobrązowy kolor.
Lukier:
1. Dzielimy cukier puder na 2 miseczki. Dodajemy po łyżce mleka i nie więcej niż kropelkę barwnika.
2. Smarujemy ostygnięte muffinki lukrem i zostawiamy, by stężał.
Krem:
1. Mascarpone mieszamy z sokiem pomarańczowym i szprycką dekorujemy muffinki.
Możesz dowolnie dekorować muffinki. Ja część zalałam roztopioną gorzką czekoladą i posypałam uroczą posypką w kształcie serduszek. Możesz też zostawić ciasteczka z samym lukrem i przyozdobić je jadalnymi perełkami :).
Smacznego! Zapraszamy
Dziś tłusty czwartek...nie liczymy kalorii !
Składniki:
- 6g drożdży
- 500 g mąki
- 180 ml mleka
- 75 g cukru
- 2 jajka
- 70 g margaryny
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- dodatkowa mąką ( około 3 szklanek)
Sposób przygotowania:
1. Mleko lekko podgrzej (nie gotuj!), rozpuść w nim cukier, drożdże i margarynę. Odstaw na 20 minut.
2. Do miski wsyp mąkę, gałkę, wbij jajka i dodaj mieszaninę z mleka. Wyrób ciasto.
3. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce na godzinę (przykryj ściereczką).
4. Posyp blat mąką (by ciasto się nie przyklejało), wyłóż ciasto (je także posyp) i rozwałkuj na grubość 1 cm.
5. Rozgrzej olej w rondelku. Teraz wystarczy wyciąć szklankami duże koło, a w środku malutkie.
6. Pieczemy donaty, aż z obu stron będą złociste.
7. Dekorujemy tym co chcemy - lukrem, czekoladą, orzechami, małymi cukierkami :) .
... i
Smacznego! Zapraszamy
Przepisów na kurczaka tandoori, jest tyle ile na farsz do pierogów. Ten przepis jest podstawowy i można go interpretować na tysiąc sposobów :).
Składniki:
- 4 nóżki z kurczaka
- sok z limetki
- imbir (1 łyżka)
- kmin (1 łyżka)
- 2 ząbki czosnku
- kolendra (1 łyżka)
- 1 papryczka chilli
- papryka (3 łyżki)
- 1 mały jogurt naturalny
- gałka muszkatołowa (1 łyżeczka)
- oliwa z oliwek (1 łyżka)
- barwnik spożywczy - czerwony (1 łyżeczkę)
Sposób przygotowania:
1. Nóżki kurczaka wkładamy do dużej torebki, by zamarynować kurczaka i pominąć zmywanie dodatkowych naczyń.
2. Nie ma nic prostszego- wszystkie przyprawy (jeżeli świeże to posiekane), wrzucamy do worka, dodajemy jogurt, sok z limetki i barwnik spożywczy.
3. Zamykamy torebkę z kurczakiem i przyprawami, i zostawiamy przynajmniej na 2 godziny w lodówce.
4. Pieczemy nasze czerwone nóżki w 180 stopniach przez 30 minut.
... i gotowe ;)
Smacznego! Zapraszamy