Cudownie puszyste, rozpływające się w ustach Bao Buns, są hitem w mojej kuchni. Idealnie komponują się z pieczonym boczkiem (chrupiąca skórka to obowiązek) i świeżymi warzywami.
Sposób przygotowania: 1. Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj cukier, sól i wymieszaj. 2. Zrób mały dołek i wsyp tam drożdże, zalej 1/2 szklanki letniej wody i wymieszaj. Zostaw na około 10 minut. 3. Do masy dodaj mleko, ocet ryżowy i olej. Wymieszaj wszystko dokładnie łyżką. 4. Powoli dolewaj wody do masy i wyrabiaj ręką, aż ciasto będzie elastyczne. 5. Wyrabiaj ciasto przez około 5 minut. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na minimum 1 godzinę. 6. Po upływie godziny podziel ciasto na mniejsze części, uformuj wałek i podziel ciasto na sekcje (patrz film). 7. Formuj kulki, rozwałkuj je lekko i posmaruj cienką warstwą oleju. 8. Gotuj na parze przez około 6 minut. 9. Podawaj z mięsem i warzywami.
Koreańska kiszona kapusta, świetna jako przystawka, albo dodatek do dania. Gdy pierwszy raz spróbowałam Kimchi, wiedziałam, że to uzależnienie i miłość od pierwszego wejrzenia. Zapraszam do świata koreańskich smaków.
Składniki:
- kapusta pekińska około 1,2 kg - 2 i 1/2 łyżeczki soli - 8 łyżeczek wody - 1/6 jabłka - 4 łyżeczki imbiru - główka czosnku - 1/2 białej cebuli - 8 łyżek chilli Sposób przygotowania: 1. Kapustę pekińską umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Posól i dodaj 6 łyżeczek wody. Odstaw kapustę na 1,5 h. 2. W blenderze zmiksuj : jabłko, imbir, czosnek, cebulę, chilli i odrobinę wody. 3. Zblendowaną masę wetrzyj w kawałki kapusty. Całość przełóż do słoików. 4. Pamiętaj by w słoikach zostawić trochę miejsca na soki z kimchi. 5. Kimchi można zajadać po 48h, ale najlepsza jest po tygodniu kiszenia.