Ruszamy z konkursem! Opisz w komentarzu swoją wymarzoną dietę. Liczy się kreatywność i pomysłowość. Do wygrania książka -dzienniczek widoczna na zdjęciu.
Powodzenia!!!!!
Zasady:
1. Udział w konkursie mogą brać osoby zamieszkujące obszar Polski.
2. Konkurs trwa do 06.01.2016 - włącznie.
3. Osobę wygraną wybiera I Love Food.
4. Wygraną w konkursie jest książka widoczna na zdjęciu.
5. Opis należy umieścić w komentarzu pod postem : KLIK
Powodzenia !
ILF
Witam Cię na moim blogu! Zapraszam na Fanpage i Instagram :)
środa, 30 grudnia 2015
wtorek, 22 grudnia 2015
Wegański ser z ziemniaka
O tym przepisie słyszałam już pół roku temu, ale dopiero teraz go wypróbowałam. Dochodziły mnie pogłoski, że jest boski....i nie zawiodłam się. Sam pomysł stworzenia sera z ziemniaka jest genialny. Produkt przypomina ciągnący się roztopiony dip do nachosów. A po zamrożeniu, spokojnie daje się zetrzeć na tarce. Smaku całości nadają płatki drożdżowe (to nieaktywne suszone drożdże), które spokojnie znajdziesz w internetowych sklepach, bądź w stacjonarnie w Kuchniach Świata. To idealna alternatywa dla wegan, ale także dla osób które się odchudzają, bądź mają skazę białkową- mięsożercą też smakowało ;).
Składniki :
- 2 średnie ziemniaczki
- 1 średnia marchewka
- 4 łyżki płatków drożdżowych
- 1/4 szklanki bulionu lub wody
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Umyj, obierz i ugotuj do miękkości ziemniaki i marchewkę.
2. Przełóż warzywa do blendera, dodaj obrany czosnek, paprykę i płatki drożdżowe.
3. By miksowanie szło szybciej dodaj bulion i całość zblenduj na gładką masę.
4. Ser można od razu podawać, albo zamrozić i zetrzeć na tarce.
Smacznego!
Zapraszam na:
Facebook
Instagram
Składniki :
- 2 średnie ziemniaczki
- 1 średnia marchewka
- 4 łyżki płatków drożdżowych
- 1/4 szklanki bulionu lub wody
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Umyj, obierz i ugotuj do miękkości ziemniaki i marchewkę.
2. Przełóż warzywa do blendera, dodaj obrany czosnek, paprykę i płatki drożdżowe.
3. By miksowanie szło szybciej dodaj bulion i całość zblenduj na gładką masę.
4. Ser można od razu podawać, albo zamrozić i zetrzeć na tarce.
Smacznego!
Zapraszam na:
środa, 16 grudnia 2015
Biszkopt idealny + masa cytrynowa
Biszkopt to baza wielu ciast i tortów, więc warto mięć dobry przepis pod ręką. Szukałam i testowałam wiele przepisów, aż w końcu po kilku modyfikacjach stworzyłam swój przepis. Mój biszkopt jest puszysty, nie opada i zawsze dobrze smakuje. Długopisy w rękę i zaczynamy :)
Przepis na biszkopt (forma średnica 26 cm) - można podzielić na dwie porcje, a nawet cztery i piec w osobnych foremkach.
Składniki:
- 8 jajek roz. L
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 7 łyżek oleju
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę z szczyptą soli.
2. Miksując ubite białka dodawaj powoli cukier i cukier wanilinowy.
3. Dodaj po kolei żółta, pamiętając by przy każdym dobrze je wmieszać.
4. Przesiej sypkie składniki (mąka pszenna, proszek do pieczenia, mąka ziemniaczana) i powoli dodawaj je do masy.
5. Na koniec dodaj olej i ekstrakt waniliowy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę wysmaruj masłem, olejem bądź wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w zależności od wielkości formy od 30 - 60 minut.
Mój biszkopt przełożyłam prostą masą cytrynową.
Składniki :
- 500 g mascarpone
- skórka otarta z jednej cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Cytrynę dokładnie umyj. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z jej połowy.
2. Mascarpone przełóż do miski, dodaj sok i skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj do masy przesiany cukier.
4. Mój tort pokryłam kremem maślanym. Przepis tutaj KLIK. Użyłam do tego silikonowej szpatułki.
Zapraszam na :
Facebook
Instagram
Przepis na biszkopt (forma średnica 26 cm) - można podzielić na dwie porcje, a nawet cztery i piec w osobnych foremkach.
Składniki:
- 8 jajek roz. L
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 7 łyżek oleju
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę z szczyptą soli.
2. Miksując ubite białka dodawaj powoli cukier i cukier wanilinowy.
3. Dodaj po kolei żółta, pamiętając by przy każdym dobrze je wmieszać.
4. Przesiej sypkie składniki (mąka pszenna, proszek do pieczenia, mąka ziemniaczana) i powoli dodawaj je do masy.
5. Na koniec dodaj olej i ekstrakt waniliowy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę wysmaruj masłem, olejem bądź wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w zależności od wielkości formy od 30 - 60 minut.
Mój biszkopt przełożyłam prostą masą cytrynową.
Składniki :
- 500 g mascarpone
- skórka otarta z jednej cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Cytrynę dokładnie umyj. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z jej połowy.
2. Mascarpone przełóż do miski, dodaj sok i skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj do masy przesiany cukier.
4. Mój tort pokryłam kremem maślanym. Przepis tutaj KLIK. Użyłam do tego silikonowej szpatułki.
Zapraszam na :
niedziela, 13 grudnia 2015
Mąka kokosowa
Poprzedni przepis na mleko kokosowe bardzo wam się spodobał :) . Tym bardziej się cieszę, że mogę wam przestawić następny eksperyment - mąkę kokosową. Mam nadzieję, że po zrobieniu mleka nie pozbyliście się wiórków, ponieważ będą nam potrzebne.
Składniki:
- wiórki kokosowe 250 g (najlepsze będą te wykorzystane w przepisie na mleko kokosowe KLIK).
Sposób przygotowania:
1. Po dokładnym odsączeniu wiórków, wyłóż je na papier do pieczenia by trochę wyschły.
2. Po upływie pół godziny, susz w piekarniku ( 50 stopni) przez około godzinę.
3. Całość zmiksuj na proszek w młynku do kawy.
4. Mąkę możesz używać jako dodatek do innej mąki. Świetnie daje sobie radę jako podstawa naleśników, czy gofrów.
Zapraszam na:
Facebook
Instagram
Składniki:
- wiórki kokosowe 250 g (najlepsze będą te wykorzystane w przepisie na mleko kokosowe KLIK).
Sposób przygotowania:
1. Po dokładnym odsączeniu wiórków, wyłóż je na papier do pieczenia by trochę wyschły.
2. Po upływie pół godziny, susz w piekarniku ( 50 stopni) przez około godzinę.
3. Całość zmiksuj na proszek w młynku do kawy.
4. Mąkę możesz używać jako dodatek do innej mąki. Świetnie daje sobie radę jako podstawa naleśników, czy gofrów.
Zapraszam na:
wtorek, 8 grudnia 2015
Mleko kokosowe
Mleko roślinne jest łatwe w przygotowaniu i zdecydowanie tańsze od tego kupowanego w sklepie. W podobny sposób możecie przyrządzić mleko ryżowe czy migdałowe. Świetnie nadaje się do naleśników, sosów i zup. Domowe mleko to tylko dwa składniki, więc nie ma mowy o konserwantach czy niepotrzebnych ulepszaczach. W lodówce przechowujemy do 3 dni.
Składniki:
- 250 g wiórków kokosowych
- 1 l wody
Sposób przygotowania:
1. Przełóż wiórki do garnka i zalej wodą. Zostaw na noc w lodówce.
2. Następnego dnia podgrzej masę (lecz nie zagotowuj). Całość zmiksuj blenderem.
3. Wyłóż sitko gazą i przelej mleko. Odsącz dokładnie wiórki.
4. Mleko przelej do słoika bądź butelki i przechowuj w lodówce.
Zapraszam na:
Facebook
Instagram
Składniki:
- 250 g wiórków kokosowych
- 1 l wody
Sposób przygotowania:
1. Przełóż wiórki do garnka i zalej wodą. Zostaw na noc w lodówce.
2. Następnego dnia podgrzej masę (lecz nie zagotowuj). Całość zmiksuj blenderem.
3. Wyłóż sitko gazą i przelej mleko. Odsącz dokładnie wiórki.
4. Mleko przelej do słoika bądź butelki i przechowuj w lodówce.
Zapraszam na:
środa, 2 grudnia 2015
Recenzja produktów Raw&Happy
Ostatnio miałam przyjemność testować produkty firmy Raw&Happy. Jeśli śledzicie mnie na FB badź Instagramie jesteście na bieżąco z moimi niespodziankami :)
W paczce były cztery produkty:
- Rawnello - orzechowy sen o cynamonie
- Gryczanki miodowe
- Gryczanki owoce leśne
- Gryczanki czekoladowe
Rawnello :
SKŁADNIKI
daktyle*, migdały*, orzech laskowy*, orzech włoski*, cynamon*, (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartośc energetyczna - 2292kJ / 551 kcal
Tłuszcz -37 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone- 28 g
Węglowodany - 43 g
w tym cukry - 35 g
Białko - 8 g
Sól - 0,02 g
Moje odczucia:
Przyjemna konsystencja, wyczuwalny cynamon i orzechy. Całość bardzo aromatyczna. Wyważony słodki smak. Ładne opakowanie - idealne na prezent. Ocena 9/10.
Gryczanki miodowe:
SKŁĄDNIKI
kiełkowana polska kasza gryczana*, kiełkowany słonecznik*, rodzynki*. polski miód* (6%), cynamon*, gałka muszkatałowa* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1750 kJ / 415 kcal
Tłuszcz: 8 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,2 g
Węglowodany: 78 g
W tym cukry: 23 g
Błonnik: 10 g
Białko: 8 g
Sól: 0,02 g
Moje odczucia:
Zbyt silny miodowy posmak, przez co nie czułam innych składników. Jeśli lubicie jeść miód łyżeczkami - ten produkt jest dla was. Ocena 5/10.
Gryczanki owoce leśne:
SKłADNIKI
kiełkowana polska kasza gryczana*, daktyle*, rodzynki*, kiełkowany słonecznik*, kiełkowana kasza jaglana*, owoce leśne* 8% (polskie owoce aronii*, żurawina*, polskie czarne jeżyny*), siemię lniane*,
szałwia hiszpańska*, amarantus*.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1610 kJ / 383 kcal
Tłuszcz: 11 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2 g
Węglowodany: 63 g
W tym cukry: 15 g
Błonnik: 9,2 g
Białko: 12 g
Sól: 0,02 g
Moje odczucia:
Przyjemny malinowy zapach. W smaku lekko słodkie, ale też trochę kwaskowe. Bez wahania zjadłam 1/3 paczki i chętnie do nich wrócę. Ocena 7/10.
Gryczanki czekoladowe:
SKŁADNIKI
kiełkowana polska kasza gryczana*, daktyle*, rodzynki*, kiełkowany słonecznik*, kiełkowana kasza jaglana*, kokos*, surowa masa kakaowca (7%)* (surowe ziarno kakaowca*, masło kakaowe*,
kakao w proszku*, zawartość kakao min. 65%), kiełkowany amarantus*, kiełkowana szałwia hiszpańska*, kiełkowane siemię lniane* (*produkt rolnictwa ekologicznego)
WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g
Wartość energetyczna: 1644 kJ / 391 kcal
Tłuszcz: 12 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,6 g
Węglowodany: 65 g
W tym cukry: 17 g
Błonnik: 7,7 g
Białko: 12 g
Sól: 0,02 g
Moje odczucia:
Nazwa trochę myląca, bardziej w smaku przypomina kakao niż czekoladę (pamiętajmy że to dwa zupełnie inne produkty). Silny zapach i smak, lekko słodki - prawie tak, jakbym piła gorące kakao. Ocena 6/10
Podsumowanie :
Sama koncepcja małych poręcznych opakowań bardzo mi pasuje. Lubie, gdy mam coś zdrowego w torebce do pochrupania w awaryjnych sytuacjach. Oczekuje jednak, (nawet od zdrowej przekąski), smaku do którego będę chciała wrócić. Oczywiście kieruje się tu własnymi preferencjami, jednak wróciła bym tylko do dwóch produktów : Rawnello i Gryczanek o smaku Owoców Leśnych. Zachęcam do spróbowania wszystkich rodzajów i podzielenia się odczuciami w komentarzach na Funpage ILF , Instagramie lub blogu.
Pozdrawiam,
ILF
Subskrybuj:
Posty (Atom)