wtorek, 8 grudnia 2015

Mleko kokosowe

Mleko roślinne jest łatwe w przygotowaniu i zdecydowanie tańsze od tego kupowanego w sklepie. W podobny sposób możecie przyrządzić mleko ryżowe czy migdałowe. Świetnie nadaje się do naleśników, sosów i zup. Domowe mleko to tylko dwa składniki, więc nie ma mowy o konserwantach czy niepotrzebnych ulepszaczach. W lodówce przechowujemy do 3 dni.


Składniki:

- 250 g wiórków kokosowych
- 1 l wody 

Sposób przygotowania: 

1. Przełóż wiórki do garnka i zalej wodą. Zostaw na noc w lodówce.
2. Następnego dnia podgrzej masę (lecz nie zagotowuj). Całość zmiksuj blenderem.
3. Wyłóż sitko gazą i przelej mleko. Odsącz dokładnie wiórki. 
4. Mleko przelej do słoika bądź butelki i przechowuj w lodówce.  



Zapraszam na:

Facebook 
Instagram 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz