Mleko roślinne jest łatwe w przygotowaniu i zdecydowanie tańsze od tego kupowanego w sklepie. W podobny sposób możecie przyrządzić mleko ryżowe czy migdałowe. Świetnie nadaje się do naleśników, sosów i zup. Domowe mleko to tylko dwa składniki, więc nie ma mowy o konserwantach czy niepotrzebnych ulepszaczach. W lodówce przechowujemy do 3 dni.
Składniki:
- 250 g wiórków kokosowych
- 1 l wody
Sposób przygotowania:
1. Przełóż wiórki do garnka i zalej wodą. Zostaw na noc w lodówce.
2. Następnego dnia podgrzej masę (lecz nie zagotowuj). Całość zmiksuj blenderem.
3. Wyłóż sitko gazą i przelej mleko. Odsącz dokładnie wiórki.
4. Mleko przelej do słoika bądź butelki i przechowuj w lodówce.
Zapraszam na:
Facebook
Instagram
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz