Składniki:
- 3 cytryny (sok z 3 + skórka z 1)
- 4 jajka (2 całe +2 żółtka)
- 200g cukru
- 100g masła
1. Cytryny dokładnie myjemy. Z jednej z nich otrzeć skórkę, natomiast z wszystkich trzech wycisnąć sok.
2. Umieszczamy sok, skórkę, cukier i jajka (2 całe +2 żółtka) w garnuszku i gotujemy cały czas mieszając.
3. Jeżeli masa będzie miała konsystencję kisielu możemy dodawać powoli masło. Gotujemy jeszcze wszystko przez około 2 minuty.
4. Przelewamy masę do słoika, czekamy aż ostygnie. Możemy przechowywać w lodówce do tygodnia.
Smacznego!Zapraszamy
Słońce w słoiczku - podoba mi się ten zwrot! :) A lemon curd jadłam nawet dziś.
OdpowiedzUsuńNigdy nie przygotowywałam niczego podobnego, widzę jeszcze dużo przede mną :) Musze wypróbować.
OdpowiedzUsuń