wtorek, 11 czerwca 2013

Lemon Curd - czyli słoneczko w słoiku.

Przepisu na Lemon Curd nie mogło zabraknąć na moim blogu. Jest to idealny dodatek do babeczek, tart, muffinów...i oczywiście łyżeczki :P . Po przygotowaniu najlepiej przelać go do słoiczka, poczekać aż ostygnie i można go przechowywać do 7 dni w lodówce. I najważniejsze nie bójcie się tego przepisu, bo jest banalny i naprawdę szybko się go robi :). 



Składniki:

- 3 cytryny (sok z 3 + skórka z 1)
- 4 jajka (2 całe +2 żółtka)
- 200g cukru
- 100g masła 




1. Cytryny dokładnie myjemy. Z jednej z nich otrzeć skórkę, natomiast z wszystkich trzech wycisnąć sok. 
2. Umieszczamy sok, skórkę, cukier i jajka (2 całe +2 żółtka) w garnuszku i gotujemy cały czas mieszając.
3. Jeżeli masa będzie miała konsystencję kisielu możemy dodawać powoli masło. Gotujemy jeszcze wszystko przez około 2 minuty.
4. Przelewamy masę do słoika, czekamy aż ostygnie. Możemy przechowywać w lodówce do tygodnia.



Smacznego!Zapraszamy

2 komentarze:

  1. Słońce w słoiczku - podoba mi się ten zwrot! :) A lemon curd jadłam nawet dziś.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie przygotowywałam niczego podobnego, widzę jeszcze dużo przede mną :) Musze wypróbować.

    OdpowiedzUsuń