Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 12 dag masła niesolonego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 anyżek/ 6 goździków/ szczypta gałki muszkatołowej (zmielone w młynku do kawy)
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
Sposób przygotowania:
1. Miód i masło podgrzewamy w rondelku, tak by stworzyły jedną masę.
2. Resztę składników wymieszać w dużej misce i stopniowo dodawać masę z miodu i masła.
3. Wyrobić ciasto. Nagrzać piekarnik do 150 stopni. Rozwałkować ciasto i wykroić foremkami ulubione kształty.
4. Piec przez 10 minut. Zimne już pierniczki można udekorować lukrem, posypkami, wiórkami, orzechami.
5. Ja robię je trochę wcześniej, by były miękkie na Święta, lecz i tak połowa znika tego samego dnia ;).
Smacznego!Zapraszamy
aż tutaj czuję ich zapach! :)
OdpowiedzUsuńŚwięta bez pierniczków dla mnie nie istnieją - mam to samo! :) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do obejrzenia moich :) http://goszadesign.blogspot.com/2013/12/sliczne-swiateczne-pierniczki-doskonay.html
OdpowiedzUsuńIdealne! :) Bez pierniczków nie ma Świąt! :)
OdpowiedzUsuńJutro go wykorzystamy :))
OdpowiedzUsuńSuper pierniczki! Ja jak zwykle będę robić te szybkie :)
OdpowiedzUsuń