poniedziałek, 9 grudnia 2013

Pierniczki

Święta bez pierniczków dla mnie nie istnieją. Podam prosty, szybki przepis...bo właściwie już jest ostatnia chwila, by je zrobić. 



Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki kakao
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 12 dag masła niesolonego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 anyżek/ 6 goździków/ szczypta gałki muszkatołowej (zmielone w młynku do kawy)
- 1 łyżeczka imbiru w proszku 


Sposób przygotowania:
1. Miód i masło podgrzewamy w rondelku, tak by stworzyły jedną masę.
2. Resztę składników wymieszać w dużej misce i stopniowo dodawać masę z miodu i masła.
3. Wyrobić ciasto. Nagrzać piekarnik do 150 stopni. Rozwałkować ciasto i wykroić foremkami ulubione kształty.
4. Piec przez 10 minut. Zimne już pierniczki można udekorować lukrem, posypkami, wiórkami, orzechami. 
5. Ja robię je trochę wcześniej, by były miękkie na Święta, lecz i tak połowa znika tego samego dnia ;).


Smacznego!Zapraszamy

5 komentarzy:

  1. aż tutaj czuję ich zapach! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Święta bez pierniczków dla mnie nie istnieją - mam to samo! :) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do obejrzenia moich :) http://goszadesign.blogspot.com/2013/12/sliczne-swiateczne-pierniczki-doskonay.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealne! :) Bez pierniczków nie ma Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pierniczki! Ja jak zwykle będę robić te szybkie :)

    OdpowiedzUsuń