Macie czasem tak, że słuchacie swojej ulubionej piosenki tyle razy, że macie jej dość? Poddaje to danie próbie. Jem od trzech dni sushi bowl i mam ochotę na więcej, a to o czymś świadczy, bo z natury kulinarnej szybko się nudzę. Jeśli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnego sushi to zabierajcie się za to - jest bajecznie proste. Można to spokojnie nazwać zdekonstruowanym sushi i wcinać do woli.
Składniki:
- 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
- 1/2 awokado
- 1/2 ogórka
- 1/2 marchewki
- garść sałaty lodowej
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka białego sezamu
- dowolna ilość płatków nori
Na sos:
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu winnego
- wasabi do smaku
Sposób przygotowania:
1. Zimny ugotowany ryż umieść w miseczce. Warzywa dokładnie umyj i obierz (jeśli masz taką ochotę).
2. Awokado i ogórka pokrój w paseczki, ułóż na ryżu. Marchewkę za pomocą obieraczki zetrzyj na wióry.
3. Sałatę dokładnie posiekaj. Ułóż warzywa w miseczce. Dodaj imbir, sezam i płatki nori.
4. W osobnej miseczce zmieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu.
5. Przed podaniem polej wszystko sosem i wcinaj.
6. Warzywa zmieniaj w zależności od inwencji twórczej.
Zapraszam na:
Instagram
Facebook
Bardzo ciekawa propozycja! :) W szczególności, że nie trzeba posiadać umiejętności robienia sushi. To coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńsuper pomusł! zawsze jestem taka głodna w trakcie przygotowywania sushi - a tutaj rach ciach ciach i gotowe :D
OdpowiedzUsuń