środa, 3 kwietnia 2013

Cupcakes migdałowe z nadzieniem z bratków i serkiem mascarpone.

Wiosna u nas w domu już zawitała...szkoda tylko, że nie za oknem ;/ . 




Przepis:

Składniki :

Na ciasto:

- 11/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżeczki proszku 




Na nadzienie:

- 250 g serka ricotta
- 5 łyżek cukru pudru
- płatki bratków jadalnych z 2 kwiatów

Na krem :

- 250 g serka mascarpone
- 5 łyżek cukru pudru
- 100 g masła niesolonego 




Sposób przygotowania :

Ciasto:

1.Łączymy w osobnych miskach składniki suche i mokre. Następnie wszystko mieszamy w jednej misce ( niezbyt dokładnie, bo im więcej grudek tym lepsze cupcakes).
2. Wypełniamy papierowe foremki do 3/4 wysokości i pieczemy w 180 stopniach przez 15 do 20 minut.
3. Po wystygnięciu cupcakes robimy nożem małą dziurkę w środku babeczki. 



Nadzienie:

1. Płatki bratków dokładnie myjemy i siekamy. Do miski dajemy ricottę, cukier puder i bratki. Miksujemy wszystko na gładki krem.
2. Babeczki wypełniamy nadzieniem.

Krem:

1. Miksujemy masło z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy stopniowo mascarpone.
2. Gdy krem będzie już gładki dekorujemy nasze cupcakes. Możemy dodać kwiat bratka dla dekoracji i smaku. 



Smacznego!Zapraszamy


5 komentarzy:

  1. Wygladaja przecudnie! Choc bratkow jeszcze nie jadlam, wierze, ze smakuja wysmienicie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są pyszne :) . Polecam też eksperymentować z innymi jadalnymi kwiatami, nie tylko żywymi, ale też suszonymi :)

      Usuń
  2. Pierwszym zdjęciem mnie oczarowałaś - cudne jest!

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym roku dołączyłam do grona kwiatożerców :-)i z uwagą czytam wszytsko na ten temat. pada u Ciebie określenie: bratki jadalne. Czy to znaczy, że są również niejadalne? Jak odróżnic jedne od drugich lub po prostu skąd wziąc te nadające się do spożycia?

    OdpowiedzUsuń