piątek, 12 kwietnia 2013

Marmurkowe czekoladki z ganache w trzech odsłonach.

Z okazji Dnia czekolady czekoladki z ganache w trzech odsłonach.


Składniki:

- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g białej czekolady
- dodatki takie jak posypki, sól morska, chilli.


Na ganache: 

- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki kremówki

Sposób przygotowania: 

1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy 150 g gorzkiej czekolady i w osobnej misce rozpuszczamy 50 g białej czekolady.
2. By nasze czekoladki były marmurkowe, należy do foremki dodać odrobinę białej, a następnie trochę więcej gorzkiej czekolady i pomieszać lekko pędzelkiem.


3. Następnie czekoladę z dołu foremki lekko przekładamy pędzelkiem na ścianki formy. Wkładamy do zamrażalnika, aż czekolada zastygnie.
4. W tym czasie robimy czekoladowy ganache. Do miski wkładamy 100 g podzielonej gorzkiej czekolady i zalewamy gorącą kremówką. 
5. Zostawiamy by czekolada się rozpuściła, mieszamy wszystko i odstawiamy by masa przestygła ( co jakiś czas mieszamy). Następnie wkładamy miskę do lodówki, ale pamiętamy o tym by mieszać co jakiś czas ganache.
6. Wracamy do naszych czekoladek. Robimy pędzelkiem następną warstwę z gorzkiej czekolady i znowu wkładamy do zamrażalki. 


7. Gdy czekolada zastygnie, wypełniamy nasze czekoladki ganache. W tym momencie możemy dodać rozkruszone płatki chilli, sól morską, kwiaty, na co tylko macie ochotę.
8. Wkładamy czekoladki do zamrażalki i czekamy, aż nadzienie zastygnie.
9. Dopełniamy foremki gorzką czekoladą i zostawiamy w zamrażalniku przez 2 godziny.
10. Dekorujemy, tak jak tylko mamy ochotę.

1. Z solą morską

2. Z chilli

3. Klasyczny ganache



Smacznego!Zapraszamy





1 komentarz:

  1. Mmm, jakie eleganckie, idealne na prezent :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń