niedziela, 13 grudnia 2015

Mąka kokosowa

Poprzedni przepis na mleko kokosowe bardzo wam się spodobał :) . Tym bardziej się cieszę, że mogę wam przestawić następny eksperyment - mąkę kokosową. Mam nadzieję, że po zrobieniu mleka nie pozbyliście się wiórków, ponieważ będą nam potrzebne. 



Składniki:

- wiórki kokosowe 250 g (najlepsze będą te wykorzystane w przepisie na mleko kokosowe KLIK). 

Sposób przygotowania:

1. Po dokładnym odsączeniu wiórków, wyłóż je na papier do pieczenia by trochę wyschły.
2. Po upływie pół godziny, susz w piekarniku ( 50 stopni) przez około godzinę.  
3. Całość zmiksuj na proszek w młynku do kawy. 
4. Mąkę możesz używać jako dodatek do innej mąki. Świetnie daje sobie radę jako podstawa naleśników, czy gofrów. 

Zapraszam na:

Facebook 
Instagram 

5 komentarzy:

  1. Przydatny przepis :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na mąkę i na mleko :) Lubię wszystko, co kokosowe - wiórki z kokosa też "produkuję" w domu sama :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pomysł świetny! :D Podrzucę go pewnie rodzince! :) Chociaż sama kokosów nie cierpię - to myślę, że inni (szczególnie ciocia!) będą bardzo zadowoleni! :)

    OdpowiedzUsuń