wtorek, 22 grudnia 2015

Wegański ser z ziemniaka

O tym przepisie słyszałam już pół roku temu, ale dopiero teraz go wypróbowałam. Dochodziły mnie pogłoski, że jest boski....i nie zawiodłam się. Sam pomysł stworzenia sera z ziemniaka jest genialny. Produkt przypomina ciągnący się roztopiony dip do nachosów. A po zamrożeniu, spokojnie daje się zetrzeć na tarce. Smaku całości nadają płatki drożdżowe (to nieaktywne suszone drożdże), które spokojnie znajdziesz w internetowych sklepach, bądź w stacjonarnie w Kuchniach Świata. To idealna alternatywa dla wegan, ale także dla osób które się odchudzają, bądź mają skazę białkową- mięsożercą też smakowało ;). 








Składniki :

- 2 średnie ziemniaczki 
- 1 średnia marchewka
- 4 łyżki płatków drożdżowych  
- 1/4 szklanki bulionu lub wody 
- 1 łyżeczka wędzonej papryki 
- 1 ząbek czosnku 
- sól i pieprz do smaku 



Sposób przygotowania: 

1. Umyj, obierz i ugotuj do miękkości ziemniaki i marchewkę. 
2. Przełóż warzywa do blendera, dodaj obrany czosnek, paprykę i płatki drożdżowe. 
3. By miksowanie szło szybciej dodaj bulion i całość zblenduj na gładką masę. 
4. Ser można od razu podawać, albo zamrozić i zetrzeć na tarce. 



Smacznego! 

Zapraszam na:

Facebook 
Instagram 

5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł, jestem ciekawa jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
    2. Trochę jak połączenie dipu serowego do nachosów i żółtego sera :)

      Usuń
  2. Już któryś raz trafiam na przepis na ser z ziemniaka. Jakoś nigdy nie mogłam się do niego przekonać, a wygląda bardzo apetycznie. Zainspirowałaś mnie :) Jak tylko kupię wędzoną paprykę może pokuszę się o jego wykonanie :D

    OdpowiedzUsuń