środa, 16 grudnia 2015

Biszkopt idealny + masa cytrynowa

Biszkopt to baza wielu ciast i tortów, więc warto mięć dobry przepis pod ręką. Szukałam i testowałam wiele przepisów, aż w końcu po kilku modyfikacjach stworzyłam swój przepis. Mój biszkopt jest puszysty, nie opada i zawsze dobrze smakuje. Długopisy w rękę i zaczynamy :) 


Przepis na biszkopt (forma średnica 26 cm) - można podzielić na dwie porcje, a nawet cztery i piec w osobnych foremkach.


Składniki: 

- 8 jajek roz. L 
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru 
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 7 łyżek oleju
- 1 opakowanie cukru wanilinowego 
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
- szczypta soli 




Sposób przygotowania: 

1. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę z szczyptą soli. 
2. Miksując ubite białka dodawaj powoli cukier i cukier wanilinowy. 
3. Dodaj po kolei żółta, pamiętając by przy każdym dobrze je wmieszać.
4. Przesiej sypkie składniki (mąka pszenna, proszek do pieczenia, mąka ziemniaczana) i powoli dodawaj je do masy. 
5. Na koniec dodaj olej i ekstrakt waniliowy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę wysmaruj masłem, olejem bądź wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w zależności od wielkości formy od 30 - 60 minut. 


Mój biszkopt przełożyłam prostą masą cytrynową. 

Składniki :

- 500 g mascarpone
- skórka otarta z jednej cytryny
- sok z 1/2 cytryny 
- 2 łyżki cukru pudru 

Sposób przygotowania: 

1. Cytrynę dokładnie umyj. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z jej połowy.
2. Mascarpone przełóż do miski, dodaj sok i skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj. 
3. Dodaj do masy przesiany cukier. 
4. Mój tort pokryłam kremem maślanym. Przepis tutaj KLIK. Użyłam do tego silikonowej szpatułki. 


Zapraszam na : 
Facebook
Instagram

4 komentarze: