Biszkopt to baza wielu ciast i tortów, więc warto mięć dobry przepis pod ręką. Szukałam i testowałam wiele przepisów, aż w końcu po kilku modyfikacjach stworzyłam swój przepis. Mój biszkopt jest puszysty, nie opada i zawsze dobrze smakuje. Długopisy w rękę i zaczynamy :)
Przepis na biszkopt (forma średnica 26 cm) - można podzielić na dwie porcje, a nawet cztery i piec w osobnych foremkach.
Składniki:
- 8 jajek roz. L
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 7 łyżek oleju
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywną pianę z szczyptą soli.
2. Miksując ubite białka dodawaj powoli cukier i cukier wanilinowy.
3. Dodaj po kolei żółta, pamiętając by przy każdym dobrze je wmieszać.
4. Przesiej sypkie składniki (mąka pszenna, proszek do pieczenia, mąka ziemniaczana) i powoli dodawaj je do masy.
5. Na koniec dodaj olej i ekstrakt waniliowy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Formę wysmaruj masłem, olejem bądź wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w zależności od wielkości formy od 30 - 60 minut.
Mój biszkopt przełożyłam prostą masą cytrynową.
Składniki :
- 500 g mascarpone
- skórka otarta z jednej cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania:
1. Cytrynę dokładnie umyj. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok z jej połowy.
2. Mascarpone przełóż do miski, dodaj sok i skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.
3. Dodaj do masy przesiany cukier.
4. Mój tort pokryłam kremem maślanym. Przepis tutaj KLIK. Użyłam do tego silikonowej szpatułki.
Zapraszam na :
Facebook
Instagram
Przepiękna dekoracja! :)
OdpowiedzUsuńWspaniale udekorowany :)
OdpowiedzUsuńJakie to jest piękne :D
OdpowiedzUsuńObawiam się jednak, że ta piękność u mnie nie wytrzymała by nawet do zrobienia zdjęć ;)
Fantastyczny :) piękne dekoracje :)
OdpowiedzUsuń