sobota, 9 marca 2013

Nóżki kurczaka w miętowo- czekoladowym sosie z nutką chilli i pistacjami

Zwykłe składniki, niezwykłe danie.



Składniki:

- 4 nóżki kurczaka
- 8 łyżek posiekanej mięty
- skórka z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soli morskiej
- 1 łyżeczka płatków chilli
-1/4 szklanki mleka
- 25 g czekolady
- 1/4 szklanki rozgniecionych pistacji



Sposób przygotowania:

1. Nóżki marynujemy przez 4 godziny w mięcie, startej skórce cytryny, soku z cytryny i oliwie z oliwek. 
2. Gdy kurczak będzie już zamarynowany pieczemy go w 180 stopniach przez 30 minut pod przykryciem.


3. W tym czasie, gdy nóżki się pieką do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy chilli, sól i czekoladę. Gotujemy aż sos będzie gładki i lśniący. 
4. W moździerzu rozgniatamy pistacje.
5. Gdy kurczak będzie już upieczony układamy go na talerzu, polewamy sosem miętowym z pieczenia, sosem czekoladowym z chilli i posypujemy pistacjami. 




Smacznego!Zapraszamy

5 komentarzy:

  1. ostatnio jadłam kaczkę w czekoladzie z chilli - była obłędna. pozornie to kiepskie połączenie, ale to tylko pozory. efekt jest niesamowity! ciekawi mnie ta miętowa nuta. musi przyjemnie przełamywać smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę przyznać, że połączenie jest boskie. Najpierw czuć słodycz czekolady, później chilli i na koniec orzeźwiającą nutkę mięty :D...no i chrupiące pistacje też robią swoje :).

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że nie tylko brzmi, ale że kiedyś spróbujesz i posmakujesz ;).

      Usuń
  3. już jutro na moim talerzu <3 co prawda z piersią a nie nóżkami, ale kurczak to kurczak :)

    OdpowiedzUsuń