Składniki:
- 4 nóżki kurczaka
- 8 łyżek posiekanej mięty
- skórka z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soli morskiej
- 1 łyżeczka płatków chilli
-1/4 szklanki mleka
- 25 g czekolady
- 1/4 szklanki rozgniecionych pistacji
Sposób przygotowania:
1. Nóżki marynujemy przez 4 godziny w mięcie, startej skórce cytryny, soku z cytryny i oliwie z oliwek.
2. Gdy kurczak będzie już zamarynowany pieczemy go w 180 stopniach przez 30 minut pod przykryciem.
3. W tym czasie, gdy nóżki się pieką do małego rondelka wlewamy mleko, dodajemy chilli, sól i czekoladę. Gotujemy aż sos będzie gładki i lśniący.
4. W moździerzu rozgniatamy pistacje.
5. Gdy kurczak będzie już upieczony układamy go na talerzu, polewamy sosem miętowym z pieczenia, sosem czekoladowym z chilli i posypujemy pistacjami.
Smacznego!Zapraszamy
ostatnio jadłam kaczkę w czekoladzie z chilli - była obłędna. pozornie to kiepskie połączenie, ale to tylko pozory. efekt jest niesamowity! ciekawi mnie ta miętowa nuta. musi przyjemnie przełamywać smak.
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że połączenie jest boskie. Najpierw czuć słodycz czekolady, później chilli i na koniec orzeźwiającą nutkę mięty :D...no i chrupiące pistacje też robią swoje :).
UsuńO rety, brzmi cudnie!
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że nie tylko brzmi, ale że kiedyś spróbujesz i posmakujesz ;).
Usuńjuż jutro na moim talerzu <3 co prawda z piersią a nie nóżkami, ale kurczak to kurczak :)
OdpowiedzUsuń