Składniki :
Na cupcakes (12 szt.) :
- 200g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki oranżady w proszku
- 100 g cukru
- 150 ml oranżady
- 2 jaja
- 80 ml oleju
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Na krem maślany:
- 250 g masła
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka/ wody
- 2 łyżki esencji waniliowej
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i oranżadę w proszku mieszamy w jednej misce. W drugiej łączymy oranżadę, jaja i olej.
2. Następnie do suchych składników przelewamy mokre i jeżeli chcemy dodajemy odrobinę barwnika spożywczego.
3. Mieszamy wszystko dość niezdarnie - im więcej grudek tym lepsze cupcakes.
4. Do foremki do cupcakes wkładamy jednorazowe foremki, albo smarujemy tłuszczem.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wypełniamy foremki ciastem do 3/4 wysokości.
6. Pieczemy przez około 25 minut.
Krem:
1. Miksujemy miękkie masło, cukier puder, mleko i esencję waniliową.
2. Nasz maślany krem możemy podzielić i zabarwić barwnikami spożywczymi.
3. Przed dekorowaniem cupcakes muszą wystygnąć :) .
Smacznego!Zapraszamy
Cudne te muffinki! :) mniam
OdpowiedzUsuńJak pięknie udekorowane :)
OdpowiedzUsuń