wtorek, 12 marca 2013

Cupcakes z oranżadą i maślanym kremem.

Już od dawna chciałam zrobić cupcakes z oranżadą. I oto nadszedł dzisiejszy dzień, kiedy postanowiłam je zrobić...trochę na poprawę humoru, trochę by cieszyły oko. 



Składniki : 

Na cupcakes (12 szt.) :

- 200g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki oranżady w proszku 
- 100 g cukru 
- 150 ml oranżady
- 2 jaja 
- 80 ml oleju 
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)


Na krem maślany:

- 250 g masła
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki mleka/ wody
- 2  łyżki esencji waniliowej 
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)


Sposób przygotowania: 

1. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i oranżadę w proszku mieszamy w jednej misce. W drugiej łączymy oranżadę, jaja i olej. 
2. Następnie do suchych składników przelewamy mokre i jeżeli chcemy dodajemy odrobinę barwnika spożywczego.
3. Mieszamy wszystko dość niezdarnie - im więcej grudek tym lepsze cupcakes.


4. Do foremki do cupcakes wkładamy jednorazowe foremki, albo smarujemy tłuszczem.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wypełniamy foremki ciastem do 3/4 wysokości.
6. Pieczemy przez około 25 minut.


Krem:

1. Miksujemy miękkie masło, cukier puder, mleko i esencję waniliową.
2. Nasz maślany krem możemy podzielić i zabarwić barwnikami spożywczymi. 
3. Przed dekorowaniem cupcakes muszą wystygnąć :) .








Smacznego!Zapraszamy





2 komentarze: