poniedziałek, 11 marca 2013

Prosta warzywna zapiekanka z fetą.

Nie ma w niej nic skomplikowanego, łatwo ją przyrządzić i jest pyszna. Myślę, że tyle powodów wystarczy, by ją zrobić ;). 


Składniki: 

- 1 duża papryka (ja użyłam czerwonej- akcent kolorystyczny ;))
- 1 duża cebula
-1 duża cukinia
- 1 duże jabłko 
- 6 małych młodych ziemniaków
- 4 małe ząbki czosnku 
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki pestek słonecznika 
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny 
- 180 g sera feta 



Sposób przygotowania:

1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wszystkie warzywa ( i jabłko) myjemy i kroimy na podobnej wielkości kawałki. 
2. Rozrzucamy ząbki czosnku, pestki słonecznika i suszoną żurawinę po warzywach. Wszystko polewamy oliwą z oliwek.


3. Fetę kruszymy w palcach na naszą zapiekankę. Jeżeli chcemy wykorzystać inny ser (np. mozzarellę) dodajmy go na 5 minut przed wyjęciem, by nie utworzyła się skorupa, a wszystko przyjemnie się ciągnęło. 
4. Całość pieczemy przez 30 minut. Nie solimy, ponieważ feta już jest słona. Opcjonalnie dodajemy pieprz do smaku ;).


Smacznego!Zapraszamy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz