Składniki:
- 1 duża papryka (ja użyłam czerwonej- akcent kolorystyczny ;))
- 1 duża cebula
-1 duża cukinia
- 1 duże jabłko
- 6 małych młodych ziemniaków
- 4 małe ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- 1/4 szklanki suszonej żurawiny
- 180 g sera feta
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wszystkie warzywa ( i jabłko) myjemy i kroimy na podobnej wielkości kawałki.
2. Rozrzucamy ząbki czosnku, pestki słonecznika i suszoną żurawinę po warzywach. Wszystko polewamy oliwą z oliwek.
3. Fetę kruszymy w palcach na naszą zapiekankę. Jeżeli chcemy wykorzystać inny ser (np. mozzarellę) dodajmy go na 5 minut przed wyjęciem, by nie utworzyła się skorupa, a wszystko przyjemnie się ciągnęło.
4. Całość pieczemy przez 30 minut. Nie solimy, ponieważ feta już jest słona. Opcjonalnie dodajemy pieprz do smaku ;).
Smacznego!Zapraszamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz