czwartek, 14 marca 2013

Czerstwy chleb? Szybki, prosty, włoski posiłek z jego wykorzystaniem.

Czerstwy chleb? Mam na niego sposób :). Pyszne aromatyczne włoskie danie, które uwielbiam.


Składniki (na 2 osoby) :

- kawałek czerstwego chleba wielkości dużej bułki
- 1 duży ząbek czosnku
- 4 kawałki suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g wędzonego boczku 
- 1 mała cukinia
- 1/2 pęczka pietruszki
- 250 g makaronu spaghetti
- sól i pieprz 


Sposób przygotowania:

1. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, by się zrumienił. Suszone pomidory kroimy na małe kawałki i dodajemy do boczku.
2. W tym czasie nastawiamy wodę na makaron. Na patelnię kruszymy chleb i go rumienimy. W moździerzu rozgniatamy czosnek z szczyptą soli. 


3. Makaron gotujemy al dente. W tym czasie obieraczką do warzyw robimy paski z cukinii. 
4. Dodajemy czosnek i cukinię na patelnię. Odcedzamy makaron i dodajemy nasz sos. 
5. Na wierch posypujemy posiekaną pietruszką, dodajemy oliwę i  świeżo zmielony pieprz.


Smacznego!Zapraszamy


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz