Składniki (na 2 osoby) :
- kawałek czerstwego chleba wielkości dużej bułki
- 1 duży ząbek czosnku
- 4 kawałki suszonych pomidorów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g wędzonego boczku
- 1 mała cukinia
- 1/2 pęczka pietruszki
- 250 g makaronu spaghetti
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, by się zrumienił. Suszone pomidory kroimy na małe kawałki i dodajemy do boczku.
2. W tym czasie nastawiamy wodę na makaron. Na patelnię kruszymy chleb i go rumienimy. W moździerzu rozgniatamy czosnek z szczyptą soli.
3. Makaron gotujemy al dente. W tym czasie obieraczką do warzyw robimy paski z cukinii.
4. Dodajemy czosnek i cukinię na patelnię. Odcedzamy makaron i dodajemy nasz sos.
5. Na wierch posypujemy posiekaną pietruszką, dodajemy oliwę i świeżo zmielony pieprz.
Smacznego!Zapraszamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz