środa, 6 kwietnia 2016

Sushi bowl

Macie czasem tak, że słuchacie swojej ulubionej piosenki tyle razy, że macie jej dość? Poddaje to danie próbie. Jem od trzech dni sushi bowl i mam ochotę na więcej, a to o czymś świadczy, bo z natury kulinarnej szybko się nudzę. Jeśli nie macie czasu na przygotowanie tradycyjnego sushi to zabierajcie się za to - jest bajecznie proste. Można to spokojnie nazwać zdekonstruowanym sushi i wcinać do woli. 



Składniki: 

- 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 
- 1/2 awokado
- 1/2 ogórka
- 1/2 marchewki
- garść sałaty lodowej 
- 1/2 łyżeczki imbiru 
- 1 łyżeczka białego sezamu
- dowolna ilość płatków nori 

Na sos:

- 3 łyżeczki sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu winnego 
- wasabi do smaku  

Sposób przygotowania: 

1. Zimny ugotowany ryż umieść w miseczce. Warzywa dokładnie umyj i obierz (jeśli masz taką ochotę). 
2. Awokado i ogórka pokrój w paseczki, ułóż na ryżu. Marchewkę za pomocą obieraczki zetrzyj na wióry. 
3. Sałatę dokładnie posiekaj. Ułóż warzywa w miseczce. Dodaj imbir, sezam i płatki nori. 
4. W osobnej miseczce zmieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu. 
5. Przed podaniem polej wszystko sosem i wcinaj. 
6. Warzywa zmieniaj w zależności od inwencji twórczej. 


                                                                             Zapraszam na:
                                                                              Instagram
                                                                              Facebook

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa propozycja! :) W szczególności, że nie trzeba posiadać umiejętności robienia sushi. To coś dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomusł! zawsze jestem taka głodna w trakcie przygotowywania sushi - a tutaj rach ciach ciach i gotowe :D

    OdpowiedzUsuń