czwartek, 28 listopada 2013

Tapenada

Od pierwszego spróbowania zakochałam się w tapenadzie. To są zdecydowanie moje smaki. Wyrazista w smaku, lekko czosnkowa, z kaparami..hmmm wszystkie ulubione składniki w jednym. Polecam na pieczywko, do warzyw i jako marynatę do mięs (kurczak w niej jest boski). Zapraszam do przepisu :). 



Składniki:
- 20 czarnych oliwek
- 10 filecików anchois
- 1 ząbek czosnku
- łyżka kaparów
- 2 łyżki oliwy z oliwek 
- odrobina tymianku  (opcjonalnie bazylii )
- opcjonalnie skórka z cytryny 


Sposób przygotowania:

1. Nie ma tu wielkiej filozofii :). Czosnek obieramy, skórkę cytryny parzymy. Oliwki, kapary i anchois odsączamy z zalew. 
2. Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. 
3. Podajemy jak tylko chcemy - z pieczywem, warzywami...opcji jest wiele :). 


Smacznego!Zapraszamy



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz