Składniki:
- pęczek białych szparagów
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 szklanki obranych pistacji
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- sok z cytryny
- 1 łyżka ricotty
Sposób przygotowania:
1. Szparagi dokładnie umyj, odetnij końce, resztę obierz. Włóż je do wody z cytryną, by uniknąć ciemnych plamek na szparagach.
2. W garnku na oleju sezamowym zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj szparagi, zalej wszystko wodą i gotuj.
3. Gdy szparagi będą miękkie zmiksuj wszystko, dodaj biały pieprz i ricottę.
4. W moździerzu rozgnieć pistacje (zostaw trochę dużych kawałków).
5. Podawaj krem posypany pistacjami...pyszności :) .
Smacznego!Zapraszamy
wygląda na bardzo smaczne. Czy szparagi są lokalne, polskie?
OdpowiedzUsuń