czwartek, 23 maja 2013

Krem z białych szparagów z pistacjami.

Szparagi kocham! Nie tylko za cudowny smak i tyle możliwości ich przyrządzania, ale za sam fakt, że tak cudownie wyglądają :). Wykorzystajcie czas, dopóki jeszcze są. Jeżeli ktoś ma ochotę na lekki, cudowny krem to zapraszam...również zachęcam do dzielenia się z nami zdjęciami jakiegokolwiek naszego przepisu. ;)



Składniki:

- pęczek białych szparagów
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/2 szklanki obranych pistacji
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- sok z cytryny 
- 1 łyżka ricotty


Sposób przygotowania:

1. Szparagi dokładnie umyj, odetnij końce, resztę obierz. Włóż je do wody z cytryną, by uniknąć ciemnych plamek na szparagach.
2. W garnku na oleju sezamowym zeszklij posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj szparagi, zalej wszystko wodą i gotuj. 
3. Gdy szparagi będą miękkie zmiksuj wszystko, dodaj biały pieprz i ricottę.
4. W moździerzu rozgnieć pistacje (zostaw trochę dużych kawałków).
5. Podawaj krem posypany pistacjami...pyszności :) .


Smacznego!Zapraszamy

1 komentarz:

  1. wygląda na bardzo smaczne. Czy szparagi są lokalne, polskie?

    OdpowiedzUsuń