wtorek, 14 maja 2013

Słodko- pikantne młode marchewki w migdałach.

Z młodych marchewek jadłam i piłam już dużo kombinacji i wcale się nie dziwię, że powstają nowe dania z ich zastosowaniem. Chrupiące, słodkie, idealne na jeden kęs. Moje marcheweczki są świetnym dodatkiem do mięs, ryb...dzisiaj królowały jako mała przekąska. Z dodatkiem mascarpone będą idealnym deser. Proste, inne i jak zwykle dietetycznie :) . 



Składniki :

- 1 pęczek młodych, małych marchewek
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki miodu 
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 50 g płatków migdałowych 


Sposób przygotowania:

1. Marchewki dokładnie umyj ( nie obieraj ich, jedynie dobrze wyszoruj). Zostaw małe ogonki, będzie można za nie chwytać.
2. Ułóż marchewki z żaroodpornym naczyniu. Polej je miodem i octem. W moździerzu rozgnieć płatki migdałowe ( nie musisz robić tego dokładnie). 
3. Posyp marcheweczki pieprzem i migdałami. Piecz marchewki przez 15 minut w 180 stopniach. 


Smacznego!Zapraszamy

2 komentarze: