niedziela, 12 maja 2013

Placuszki z botwinki - Fit

Uwielbiam botwinkę i to ile rzeczy można z niej zrobić :) . Tym razem moja botwinka była dość mała, więc postanowiłam zrobić coś szybkiego, a zarazem zdrowego...i tak oto powstały placuszki :).


Składniki:

- 280 g botwinki ( pęczek) 
- 2 łyżki posiekanej mięty 
- 40 g sera tartego typu parmezan 
- 1/2 szklanki posiekanych (pistacji, pestek dyni, orzechów ziemnych- niesolonych)
- 1/2 szklanki zmiksowanych w młynku od kawy płatków owsianych
- 1 łyżka ricotty
- 1 jajko 
- około 1 łyżeczki oliwy z oliwek


Na sos:

- 2 łyżeczki musztardy
- sok z 1/2 limonki
- 1/2 łyżeczki octu jabłkowego 
- szczypta pieprzu

Sposób przygotowania:

1. Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy na bardzo małe kawałki. Wrzucamy ją do miski i dodajemy ser, posiekaną miętę, ricottę i jajko.
2. W moździerzu rozgniatamy mix orzechów i ulubionych pestek :), dodajemy je do miseczki. Jedyne co nam pozostaje, to dodać zmiksowane w młynku od kawy płatki owsiane i wszystko dokładnie wymieszać. 


3. Formujemy małe placuszki ( mi z tej ilości wyszło 10 sztuk), a na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy z oliwek i smażymy placuszki aż będą złoto- brązowe. 
4. Teraz zajmujemy się sosem. Do miseczki wlewamy ocet jabłkowy, sok z limonki, dodajemy musztardę i pierz. 
5. Placuszki można serwować zarówno na zimno, jak i na ciepło :).


Smacznego!Zapraszamy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz