Składniki (na tortownicę 26 cm):
- 360 g mąki
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 szklanki drobno pokrojonych owoców (nie polecam owoców z dużą ilością wody)
Sposób przygotowania:
1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, (ciasto będzie lekkie i puszyste), do dużej miski , dodajemy cukier.
2. W osobnej misce żółtka, olej, jogurt i esencję dokładnie łączymy. Dodajemy całą masę do mąki. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
3. Do masy dodajemy jogurt. Myjemy owoce i kroimy na małe kawałki, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.
4. Powoli do masy dodajemy pianę. Wykładamy masę do tortownicy. Pieczemy ciasto przez 45 minut.
5. Po przestygnięciu możemy posypać ciasto cukrem pudrem :). Smacznego!
Smacznego!Zapraszamy
Pyszne! Wypróbuję w tym tygodniu!
OdpowiedzUsuńProszę o wsparcie w konkursie na BABECZKI Z CIASTECZKAMI AMARETTI:) Proszę o głosy, a za każdy oddany serdecznie dziękuję! http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/93
Smaczne, ostatnio też robiłam, ale z gruszkami :). A zamiast oleju dodaje masło :)
OdpowiedzUsuńsuper, bardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńAleż smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń