poniedziałek, 4 listopada 2013

Lekkie ciasto jogurtowe z nektarynkami

Uwielbiam ciasto jogurtowe, ale zawsze muszę je trochę ''udoskonalić''. Tym razem wersja z nektarynkami....bo te miałam pod ręką. Myślę, że spokojnie można je zastąpić innymi ulubionymi owocami :). 



Składniki (na tortownicę 26 cm):
- 360 g mąki
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego 
- 2 szklanki drobno pokrojonych owoców (nie polecam owoców z dużą ilością wody)


Sposób przygotowania:
1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, (ciasto będzie lekkie i puszyste), do dużej miski , dodajemy cukier. 
2. W osobnej misce żółtka, olej, jogurt i esencję dokładnie łączymy. Dodajemy całą masę do mąki. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
3. Do masy dodajemy jogurt. Myjemy owoce i kroimy na małe kawałki, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy.


4. Powoli do masy dodajemy pianę. Wykładamy masę do tortownicy. Pieczemy ciasto przez 45 minut.
5. Po przestygnięciu możemy posypać ciasto cukrem pudrem :). Smacznego!


Smacznego!Zapraszamy

4 komentarze:

  1. Pyszne! Wypróbuję w tym tygodniu!

    Proszę o wsparcie w konkursie na BABECZKI Z CIASTECZKAMI AMARETTI:) Proszę o głosy, a za każdy oddany serdecznie dziękuję! http://www.konkurs.olympus.pl/glosuj/babka/93

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczne, ostatnio też robiłam, ale z gruszkami :). A zamiast oleju dodaje masło :)

    OdpowiedzUsuń
  3. super, bardzo apetycznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń