Składniki:
- 2 kolby kukurydzy (ewentualnie około 2 puszek)
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu
- 1 szalotka
- 1 i 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
- 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta suszonego chilli
- sól morska
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Kukurydzę umyj i obierz z ziaren. Na rozgrzanej oliwie podsmaż kukurydzę, posiekany czosnek i szalotkę, kurkumę, słodką paprykę, tymianek, rozmaryn, imbir i chilli.
2. Smaż wszystko na małym ogniu, przez około 10 minut ( uważaj, by nic nie przypalić).
3. Dolej bulion (ja dodałam drobiowego) i gotuj zupę przez około 20 minut.
4. Zmiksuj wszystko na gładką masę, dodaj sól i pieprz do smaku.
Smacznego!Zapraszamy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz