środa, 11 września 2013

Wędzony pstrąg z woka.

Ostatnio u mnie jest bardzo hmm...rybnie :). Przechodzę fazę rybka jest dobra na wszystko. Jako, że już ją grillowałam, smażyłam, gotowałam...postanowiłam ją uwędzić. Efekt różni się od wędzenia klasycznego, ale jest zaskakująco pyszny. Uzyskujemy zupełnie inny smak, coś pomiędzy gotowaniem, smażeniem i wędzeniem. Prócz tego cudownie czuć przy każdym kęsie zioła i herbatę, które są podstawą naszej wędzarni. To co jest koniecznie przy wędzeniu to posiadanie woka, pokrywki, folii aluminiowej, bambusowej maty (koszyczka, albo patyczków do przytrzymania rybki). 



Składniki:

- płat pstrąga (oczywiście można spróbować na innej rybce)
- 1/2 szklanki ryżu
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 3-4 ziarenka jałowca
- skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 2 łyżki sypanej zielonej herbaty
- 1 łyżeczka soli morskiej ( ja dałam różową himalajską)
- 3 gałązki rozmarynu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pieprz 



Sposób przygotowania:

1. Musimy bardzo szczelnie wyłożyć folią woka, a pokrywkę owinąć, by dym nie miał prawa uciekać. Ważne, żeby wok był czysty i suchy, inaczej folia przyklei się, a wok przypali. Teraz należy sprawdzić czy nasza konstrukcja (bambusowa mata, koszyczek czy patyczki) pozwoli nam na to, by ryba nie dotykała ryżu i ziół.
2. Na dno woka wsypujemy mieszankę : ryżu, ziela, jałowca, skórki z cytryny, kolendry, herbaty, soli i rozmarynu. Zakładamy naszą ''konstrukcję''.


3. W misce nacieramy rybkę pieprzem i oliwą i kładziemy ją na ''konstrukcję''.
4. Przykrywamy wszystko szczelnie i na małym ogniu wędzimy nasza rybkę. Po 15 minutach sprawdzamy czy jest uwędzona. Oczywiście czas wędzenie zależy od wielkości naszej ryby. Myślę, że duży kawałek wędzi się do 25 minut. 
5. Jeżeli macie do mnie jakieś pytanie dotyczące wędzenia, czy innych aspektów kulinarnych zapraszam na nasz funpage  I love food , z chęcią odpowiem na wszystkie pytania :).


Smacznego!Zapraszamy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz