wtorek, 3 września 2013

Jajeczne koszyczki - jajecznica inaczej

Moi drodzy po długiej przerwie do was wracam, pełna sił i pomysłów! Jako pierwsze zaserwuje wam jajeczne koszyczki śniadaniowe. Inspiracją była nasza ukochana jajecznica. Jako że uwielbiam eksperymentować to powstało coś nowego, szybkiego i zdrowszego niż klasyczna wersja jajecznicy. 



Składniki (na 4 kokilki):

- 4 duże plasterki szynki 
- 4 kromki chleba
- 1 szalotka
- 1/4 czerwonej papryki
- 4 duże pieczarki
- 1 łyżka pokrojonego pora
- 1/2 pęczka koperku
- 4 jajka
- 2 łyżki serka śmietankowego
- sól, pieprz 
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:

1. Warzywa myjemy i kroimy na małe kosteczki. Kokilki smarujemy oliwą z oliwek, wykładamy po plasterku szynki. Z kromek chleba wykrawamy (nożem albo szklanką) kółka i wkładamy na dno kokilek. 
2. Do kokilek wkładamy warzywa i zalewamy jajkami pomieszanymi z serkiem, koperkiem, solą i pieprzem. 
3. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach przez 15 minut.


Smacznego!Zapraszamy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz