czwartek, 11 lipca 2013

Cytrynowy sernik na zimno z wiśniowym sosem.

Idealny na gorące dni. Puszysty, lekki i jak zwykle w wersji light ;). 




 Składniki ( na tortownicę średnicy 28 cm)  

Sernik:

- 250 g serka ricotta
- 400 g twarogu 
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 laska wanilii 
- skórka otarta z 1 dużej cytryny
- 1 łyżka syropu z agawy
- 2 łyżki żelatyny

- 300 g ciastek owsianych 


Sos:

- 250 g wiśni(można też dodać trochę czereśni)
- 1/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka syropu z agawy 

Sposób przygotowania:

Sernik:

1. Ricottę, twaróg i jogurt dokładnie miksujemy. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyciągamy za pomocą noża ziarenka wanilii. Dodajemy je do masy serowej i miksujemy.
2. Cytrynę dokładnie myjemy ( dobrze jest ją też sparzyć) i ścieramy jej skórkę na bardzo małych oczkach. Dodajemy do masy razem z syropem z agawy.
3. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach ciepłej wody i dodajemy do masy. Miksujemy wszystko na gładką masę. 


4. Kruszymy ciastka owsiane i dodajemy do nich 1/4 szklanki wody. Układamy na dnie foremki i zalewamy wszystko masą serową. 
5. Nasz sernik wkładamy na 2 godziny do lodówki by stężał.

Sos:

1. 250 g wiśni myjemy i wrzucamy do małego garnuszka razem z wodą i syropem z agawy. 
2. Gotujemy sos aż wiśnie zaczną się rozpadać. Całość przecieramy przez sito o małych oczkach. 

Teraz zostaje nam już tylko czekać aż sernik stężeje i będziemy mogli polać go wiśniowym sosem. Smacznego :) .


Smacznego!Zapraszamy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz