piątek, 15 listopada 2013

Pasztet z czerwonej soczewicy

Nie do końca byłam przekonana do pasztetów bezmięsnych, ale lubię próbować nowych smaków. Muszę przyznać, że pasztet z soczewicy wyszedł obłędnie :). Nie spodziewałam się takiego wyrazistego smaku. Na 100% będę do niego dodawała nowe składniki, dlatego też przepis podzielę na bazę i dodatki, byście sami mogli komponować smak pasztetu. 




Składnik: (na 6 kokilek)

Baza : 
- 1 szklanka czerwonej soczewicy Sante
- 2 szklanki wody
- liść laurowy
- 2-3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 cebule
- 2 marchewki
- kawałek selera naciowego
- 1 por (bez zielonych części)
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 natki pietruszki
- 3 jajka
- 1 łyżka oliwy z oliwek



Dodatki :
- 2 łyżki posiekanego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka suszonego chilli
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- garść orzechów nerkowca
- 1 łyżka otrębów owsianych Sante
- pieprz i sól do smaku 



Sposób przygotowania : 

1. Soczewicę gotujemy w 2 szklankach wody razem z liściem laurowym i zielem, aż ziarna zaczną się rozpadać.
2. Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę, seler, por, pietruszkę, imbir, marchewkę i czosnek siekamy, bądź ścieramy na tarce (nigdy nie siekajcie cebuli w robocie kuchennym!- będzie gorzka).
3. Warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek. Po lekkim podsmażeniu dodajemy wino, gałkę, chilli i dusimy przez około 10-15 minut. 
4. W dużej misce mieszamy soczewicę (pamiętajcie by wyjąć ziele i liść) z warzywami i dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku (oczywiście przed dodaniem jajek) i posiekaną natkę pietruszki. 


5. Kokilki smarujemy olejem kokosowym. Do masy dodajemy jajka, dokładnie mieszamy i wykładamy do kokilek. Wierzch posypujemy mieszanką otrąb i posiekanych orzechów nerkowca.
6. Pieczemy przez 45 minut w 190 stopniach.


Smacznego!Zapraszamy

1 komentarz:

  1. Uwielbiam pasztet z soczewicy :) Fajny pomysł z podaniem go w takich małych porcjach :)

    OdpowiedzUsuń